Днес ще поговорим за заниманията, които винаги са се смятали за мъжки и които помагат за развитието на мъжките качества, и за тези, които се ползват с по-голяма популярност сред мъжете, отколкото сред жените.

И така, как да прекарате времето си не само весело, но и същевременно полезно?

Преди свободното време се е определяло не като възможност за отпускане, а като шанс за мъжа да се заеме с любимото си занимание, да прояви тези страни от своята личност, които не намират приложение в работата.

За съжаление, сега повечето мъже прекарват свободното си време пред екрана на телевизора или компютъра. Казват, че в съвременния живот има твърде много стрес.

Поради тази причина, когато се появи свободна минута, много от нас предпочитат да си полежат на дивана, а не да си организират полезно прекарването на свободното време.

Но истината е, че времето, прекарано в доставящо удоволствие занимание, освежава много добре, отколкото маратонът в игрите във Фейсбук.

Интересното хоби ще ви донесе радост, ще направи умът ви по-проницателен и наблюдателен, ще ви помогне да намерите нови приятели, да разкриете творческите си способности и да придобиете ценни навици.

Хобито увеличава интереса към живота като цяло.

И ако забелязвате депресивни настроения, постоянна тревожност или апатия, възможно е, проблемът от това, че във вашия живот липсва това, което наистина ви интересува най-много.

1. Шахмат

Мъжете са го играли хиляди години, за да подобрят концентрацията си, способността за абстрактно и критично мислене, умение да решават проблеми.

Бенджамин Франклин пише през 18-ти век есе за нравствеността в играта на шах, в което твърдял, че ценните качества на ума, необходими за човешкия живот, които се изискват в тази игра, се укрепват до толкова, че се превръщат в навик, който е полезен в много случаи от живота.

Какво може да бъде по-хубаво от времето, прекарано с приятел в игра на шах? Ако не можете да си намерите противник, то можете да играете и в Интернет.

2. Бойни изкуства

Предимствата в обучението на бойни изкуства са множество – развитието на навици за самоотбрана, дисциплинираност и способност за съсредоточаване, благоприятно въздействие върху здравословното състояние, поддържане на добра физическа форма, докосване до традициите и възможност да представите на света вашия вътрешен воин.

Има десетки бойни изкуства, така че поне едно от тях ще се допадне.

3. Пешият туризъм

Нищо не отпуска повече от свежият въздух и активната разходка. Предимство в повечето случаи е, че туристическите походи са абсолютно безплатни – необходими ви за удобни обувки и поля или планини или пък парк.

4. Блог

Това е не просто възможност за усъвършенстване на писмените навици. Това е обмен на информация с единомишленици по повод това, от което към момента живо се интересувате и което добре разбирате.

Или можете да използвате блога, за да разкажете на приятелите и на семейството си за важните събития от вашия живот.

5. Любителска астрономия

Космосът е последната граница. За да се насладите на величието на Вселената, не е задължително да ходите по-далеч от задния ви двор.

Ще бъдете изненадани колко много необичайни неща можете да видите с помощта на малък телескоп или дори мощен бинокъл.

И помнете, че астрономията – това е нещо много по-голямо от това, което виждате през микроскопа. Стремете се да узнаете максимум за нашата Вселена от документални филми, книги, лекции.