Лятото обикновено ни изправя пред много препятствия, пречещи ни да изглеждаме по най-добрия начин – жегата, високата влажност, палещото слънце и широкият избор от хлорирана и солена вода.

Но не се безпокойте! Няколко съвета ще ви помогнат да се сдобиете с гладка кожа, равномерен слънчев загар, да се справите с целулита и когато излезете в отпуска ще си мислите само за приятните моменти, които ще прекарате със семейството си на морето.

1. Направете кожата си по-гладка

Първото нещо, с което е необходимо да се сдобиете, преди да облечете банските, е гладкост на кожата. Отстраняването на най-горния мъртъв слой на епидермиса разкрива много по-млада, гладка и сияеща кожа.

Тъй като този слой на кожата е нежен и раним, то е най-добре да избягвате използването на груби средства за ексфолиране.

Най-добре е да си направите химически пилинг. Въпреки плашещото название, това означава само почистване на кожата с помощта на плодови киселини и ензими, млечнокисели продукти, салицилова киселина. Можете да използвате и готови козметични продукти, също така можете и самостоятелно да приготвите маски от плодове и кисело мляко.

Нанесете избраната от вас смес по ръцете, краката, гръбнака, корема и гърдите. Масажирайте в продължение на 5-7 минути, а след това измийте сместа под душа. Внимателно масажирайте тялото си с мека кърпа, така че кожата да остане леко влажна.

2. Освежете лицето си

Всички ние знаем, че лятото невинаги е добър приятел на нашата кожа. Високите температури стимулират функцията на мастните жлези, като това е защитна реакция на кожата срещу изсушаване. Заедно с това и прахът от улиците на нашия любим град може да доведе до запушване на порите на кожата.

3. Излишните косми долу

Дерматолозите твърдят, че е най-добре да бръснете нежеланите косми след душ или вана, когато кожата е доста по-мека и космените фоликули са отпуснати.

Също така е препоръчително да използвате за бръснене не сапун, а специални кремове и гелове, които водят до увеличаване на плъзгането на бръснача и по този начин предпазват кожата от порязване и нараняване.

4. Кофеин и ретинол срещу целулит

Разбира се, в програмите за обработка на изображения като Фотошоп има множество филтри, които ще направят вашите снимки на плажа идеални. Но съществуват и възможности значително да намалите „портокаловата кожа“ точно сега.

Съдържащите кофеин кремове са най-добрият избор за спешно намаляване на целулита. Тези кремове свиват порите, временно обезводняват мастните клетки, тонизират и укрепват кожата, а също и локално стимулират образуването на колаген и еластин.

Нанасянето на антицелулитни кремове се препоръчва да се осъществява с помощта на заоблени издатини.

5. Обърнете внимание на краката

Пясъкът, солената вода и хлорът вредят на нашите крака. Високите обувки, прахът също не са полезни за тях. Ортопедите съветват да не допускаме кожата да се изсушава и още повече да се напуква.

Здравата кожа на стъпалата е особено важна, тъй като тя е нашата основна защитна бариера срещу бактериите и различните видове гъбички.

С помощта на пемзата или по-грубо спарче внимателно отстранявайте загрубялата и мъртва кожа от петите и пръстите, а след това задължително нанасяйте подхранващ крем с масло от авокадо или рициново такова.

След това нищо не ви пречи да премахнете лака от ноктите на краката и на негово място да сложите свеж летен лак.