Ние сами не забелязваме как със своите постъпки често учим децата си, които на думи отричаме. Какви лоши маниери най-често децата възприемат от нас?

Спомнете си колко често ние внушаваме на детето, че трябва да пресича улицата само, когато светофарът свети зелено, а междувременно сами, хванали го за ръка, притичваме, когато свети червено.

Политиката на двойните стандарти по отношение на собствените деца изглежда толкова естествена за родителите, че ние рядко си даваме сметка за нея. С лекота изпускаме безобидните детайли, които нашите деца не разбират, а след това се възмущаваме.

Ето 5-те най-незабележими и опасни в дългосрочна перспектива опасни постъпки, които болшинството от нас вършат пред децата си, дори без да го забелязват.

Вгледайте се в себе си и се постарайте да ги повтаряте в присъствието на детето, ако не желаете то да постъпи точно по същия начин по отношение на вас.

1. Говорите непочтително за авторитетите пред детето

Безсмислено е да изисквате детето да ви уважава, ако пред него сте упреквали баща му или баба му. Невъзможно е да желаете от детето прилежно да учи уроците си, ако то неведнъж е слушало от родителите си, че неговата учителка е глупава истеричка.

Децата, разбира се, трябва да разбират, че никой не е застрахован от грешки, включително и възрастните. Но ако толкова ви се иска да изкажете мнението си за неговата учителка, която според вас се държи неправилно, в никакъв случай не го правете в присъствието на детето.

И ако все пак го правите, то трябва да бъде в много спокоен и уважителен тон.

2. Възползвате се от чужди грешки

Порядъчните хора едва ли биха се опитали да мамят, още повече пред очите на детето, но често не смятат за осъдително да се възползват от чуждата невнимателност – например, да вземат твърде голямо количество от продукта, който е на промоция или пък да не платят покупката, която случайно е пропусната от касиера.

Ако желаете детето ви да отрасне като честен човек, то тогава се дръжте по съответния начин.

Възможно е засега детето ви да не разбира същността на постъпката ви, но със сигурност ще почувства, че сте направили нещо неправилно.

3. Позволявате си да лъжете пред детето

Не можете да кажете истината, тогава премълчете. Когато детето види, че думите на родителите му се разминават с реалността, то така вие го учите да бъде двулично и да хитрува.

4. Нарушавате установените от самите вас правила

Да кажем карате колата с превишена скорост и преминавате жп линията при спуснати бариери или пресичате улицата, когато светофарът свети червено.

„Ако не трябва, но много ми се иска, това означава, че може“ – този принцип, който често използват възрастните и детето ще го открие за себе си и без ваша помощ. Ако пък го демонстрирате сами, това ще доведе до това, че вашият син или дъщеря ще игнорира и вашите изисквания.

5. Сквернословие

Разбира се, никоя от четящите тази статия не си позволява да ругае нецензурно пред детето. Но в ежедневната на реч на възрастните и без това има немалко думи, които не са предназначени за детския слух. Вероятно не желаете в един прекрасен ден да чуете целият този набор и от вашето дете.