Не сме против такава техника. В някои случаи е полезна, понякога просто е приятна за използване. Но представата за нея, като необходима за здравето, е преувеличено.

1. Електрическа четка за зъби

„Зъболекарите препоръчват“ – това сме го чували и виждаме. Телевизионно-рекламните зъболекари с искрящите усмивки сами са си измили зъбите до блясък и съветват и другите да го правят. А пък истинските лекари само вдигат ръце – „Това е само реклама!“

Какво всъщност?

В ежедневната гриза за зъбите са важни редовността на миенето – не по-малко от 2 пъти дневно, продължителност – не по-малко от 3 минути, правилно подбрана твърдост на косъма на четката, правилните движения – от венците, за да не се „замитат“ под тях замърсявания, използване на конец за зъби – никаква четка не може да изчисти хранителните остатъци между разположените плътно един до друг зъби, почистването на най-отдалечените участъци – веднъж на 2-3 месеца, смяна на четката за зъби.

Електрическата четка чисти зъбите, и то съвсем нелошо. Но само тя не може да замени ръчната и да изгради у човек навици за правилно миене на зъбите, това е възможно само с обикновена четка.

Електрическите четки не помагат за почистването на зъбите по-редовно, отколкото вие сте свикнали. Ако ви мързи или няма кога – няма да има разлика дали е с такава четка или с ръчна.

Определената продължителност е необходима, за да е възможно активните вещества от пастата за зъби да проникнат в зъбните тъкани и да започнат да работят.

Полезна алтернатива

Много по-голяма полза за зъбите и венците има от иригатора за устната кухина, който промива пространствата между зъбите с тънко насочена струя вода.

Иригаторът е полезен за всички, а за хората с мостове, коронки и брекети и проблеми с венците, си е наистина необходим.

2. Сокоизтисквачка

Прясноизцеденият сок е атрибут на разкоша и на здравето, но пък ендокринолозите бият тревога, че захарен диабет от втори тип все по-често се открива не само при пълни хора и водещи заседнал начин на живот и обичащи фаст фууд, но тези, които водят здравословен начин на живот, но пият такива фрешове.

Какво се случва всъщност?

Сладките фрешове – от грейпфрут, портокал, ябълки, моркови, са не по-малко калорични от например газираните напитки – в 100 грама кола има приблизително толкова калории, колкото и във фреша от портокал.

Захарта, съдържаща се в изцедения пресен сок, моментално се всмуква в кръвта и повдига нивото на глюкозата, на което организмът отговаря с рязко покачване на инсулина.

3. Електрически термометър

Повечето от тези прибори, дори с нормално заредена батерия показват неточна температура, отклонения от повече от 0.5 градуса за тях са абсолютно нормални, а това затруднява и диагностиката – например, ако при 37.1 термометърът показва 36.4, то може просто да се пропусне слабо протичащ възпалителен процес.

И изобщо ситуациите, когато трябва да се знае колко е точна температурата, са много.

4. Прахосмукачки-роботи с ултравиолетова лампа

Според информацията трябва не само да почистват, но и да унищожават вредните микроорганизми и най-вече акарите и техните ларви.

Но се оказва, че е необходимо продължително въздействие на ултравиолетовата лампа – около 15-20 минути, за да се постигне такъв ефект. И затова сериозните компании-производители на прахосмукачки не използват тази технология.

5. Ръчни антицелулитни масажори

Тук е много просто – неефективни са. Да, такъв масаж съществува, но се извършва от специалисти.