Може би смятате, че в живота има наистина малко важни причини с радост да ставате от леглото. Одеялото е топло, светът е студен, и така желаете да си подремнете още малко.

Ако тези желания стават все по-изявени и напускането на леглото става все по-трудно, е възможно да става въпрос не за умора, а за дисания.

Това заболяване до неотдавна не беше известно, а днес все повече се говори за неговите симптоми. 

В Световния ден на съня разказваме що за болест е това защо я отричат специалистите, и как да се борим с нея.

Дисания – болест или просто симптом

„Не мога да се измъкна от леглото сутрин”

Всъщност много от нас не изпитват желание да стават от леглото сутрин, особено в мрачен ден или след почивни дни. Но болест ли и е това?

Ако разсъждаваме логически, почти всички ние през почивните дни страдаме от лека форма на дисания. Или от тежка, в зависимост от това как е минал петъка.

Лекарите обаче не го признават, като карат страдалците да си мислят, че от тях се крие тайна за нова болест, за която са неоходими специални методи на лечение.

Много по-приятно е да кажем, че имаме дисания и ще станем за обяд, отколкото да си признаем за социален джетлаг – последствие от нарушение на режима заради вечерни забавления, много работа или прекарване на повече време в Интернет.

Болест или не – какво всъщност крият лекарите

Дисанията наистина не се признава като отделно заболяване. Но това нарушение влиза в симптомите на други заболявания.

И това е основната причина, поради която диагнозата се поставя в много по-редки случаи, отколкото би ни се искало за оправдаване на трудно ставане сутрин.

Истинската дисания никога не е изолирано състояние, а по-скоро следствие или симптом. И най-често се открива при клинична депресия или синдром н хронична умора.

Каква е разликата между дисания и обикновена умора? Неправилно би било дисанията да се разглежда като проблем със ставането сутрин. Дисанията – не е просто обикновено сутрешно ставане.

За повърхностна самодиагностика се препоръчва провеждане на тест за емоции, да опишем как се чувстваме, когато е време да ставаме от леглото.

Ако не ни се става, трудно ни е, не ни се прави нищо, най-вероятно това е класическа сутрешна умора, заради недостатъчно сън или неудовлетвореност от житейските обстоятелства.

При стресиращо, тревожно, потискащо или дори изнурително ставане от леглото, трябва да се консултираме с личния лекар, за да се изясни има ли симптоми на основното заболяване, което предизвиква дисания.

Важно е да се знае, че само диагноза „дисания” не може да се постави, а се открива като симптом на основно заболяване.

Покрай честите причини, депресия и синдром на хронична умора, дисанията често се съпровожда с  фибромиалгия.

Сънните разстройства са сред определящите признаци на синдром на хронична умора и фибромиалгия.

Какво се прави при подозрение за дисания и как се лекува

Ако дисанията е симптом на основното заболяване, трябва да се обсъди с лекуващия лекар тактиката за преодоляване на състоянието.

Възможно е приложението на някои одобрени билкови отвари, хормонални препарати, аминокиселини, които се използват за по-пълноценен сън: валериан, мелатонин, отвара от лайка, L-триптофан и L-теанин по лекарско предписание.

Необходимо е спазване на хигиенни правила чрез изграждане на навици, поддържащи естествения циркаден ритъм на организма, и отстраняване на провокаторите на сънни разстройства.

Ако пък пристъпите на „дисания” са следствие от ненавист към момента на прощаване с леглото сутрин, то проблемът може да се реши с ритуали за подобряване на съня.

Освен класическите съвети за режим, правилно хранене и разходки се препоръчва цялостна промяна на режима на съня.

Подбират се и подходящи часове, а също се правят упражнения от йогата и медитацията вечерта.

Ако след всички усилия ставането сутрин е мъчително, то следва да се потърси лекарска помощ. Възможно е да се окаже, че проблемът идва от натоварената работа, бебето или в стреса. Това следва да се провери, тъй като може да се пропусне сериозно заболяване, за което организма съобщава всяка сутрин.