Защо лятото не трябва да си позволявате много от любимите козметични процедури и защо след почистването на лицето са опасни слънцето и жегата?

Интересен факт – през лятото, когато толкова ни се иска да изглеждаме привлекателно, повечето от козметичните процедури се намират под строга забрана. Защо?

През лятото рязко нараства слънчевата активност, а някои процедури нарушават епидермиса, което прави кожата изключително уязвима, което прави кожата изключителна уязвима пред слънчевата агресия.

Последствията от летните процедури могат да бъдат хиперпигментация, инфекция, възпаление на кожата, акне, а в краен случай – и изгаряне.

Затова от май до септември към нежеланите процедури се отнасят:

1. Почистване на лицето

В горещото време никакви почиствания не са желателни – както механичното, така и химическото. След такава процедура кожата става изключително чувствителна към слънцето.

Освен това, след почистването порите за известно време остават отворени и поради повишеното отделяне на пот бързо се запушват.

Алтернатива могат да станат меките домашните ексфолианти или посещението на баня.

2. Пилинги

Почистват кожата от мъртви клетки и подобряват цвета на лицето. Но тази процедура е същата, както и почистването, сваля горният слой на епидермиса.

След процедурата на кожата ѝ е нужно време за възстановяване – и през това време ще сте принудени да бъдете на закрито. Ако след процедурата излезете на слънце – пигментните петна не могат да се избегнат.

Очистването на кожата от мъртвите клетките през лятото може да се направи с помощта на маски от овесени трици – 1 супена лъжица трици се заливат с вряла вода, оставя се да престои 5-7 минути и с плавни кръгови движения се нанасят върху кожата.

Оставят се за 5 минути, след което трябва да се измие с топла вода и да се нанесе крем.

3. Премахване на бенки и новообразувания

Първо, на мястото на премахването остава дълго незаздравяваща рана, а в жегата, заради обилното потоотделяне раните заздравяват още по-бавно, и може да се инфектира и да започне да събира гной.

Второ, УВ-лъчите влияят на кожата по такъв начин, че на мястото на заздравяването често възниква хиперпигментация, борбата с която не е лесна.

4. Избелващи маски

В процеса на изсветляване на кожата се премахва повърхностния ѝ слой, което прави лицето уязвимо и чувствително.

И процедурата, извършена през лятото, може да предизвика още по-голяма пигментация на кожата, а в краен случай и изгаряне.

Дори след използване на домашни маски с използване на краставица, ягоди и лимон по-добре 3-4 дни да се избягват директни слънчеви лъчи.

5. Лазерна епилация

След подобни процедури не трябва да се стои на директна слънчева светлина в продължение на 2 седмици, а след това още 2 седмици е изключително важно кожата да бъде защитена от слънцезащитни кремове.

През лятото е по-добре да се борите с нежеланото окосмяване с помощта на восък или домашен депилатор.

6. Инжекции за разкрасяване

Всички инвазивни методики оставят следи – папули или рани, които през лятото заради и праха лесно се инфектират и дълго не заздравяват.

Резултат могат да станат множествени огнища на възпаление на лицето. Подобни процедури е по-добре да се оставят за есента.

Разбираемо е да желаете да изглеждате по-добре, но извършването на подобни процедури на фона на силното слънце е препоръчително да се избягва през настоящия сезон.