Този симптом може да бъде проявление на определени заболявания, което изисква вече квалифицирана диагностика и корекция.

И при появата на тези симптоми задължително трябва да се разбере каква е причината. Защо изтръпват ръцете по време на бременност и какво може да се направи?

Този въпрос възниква често при жените, особено в третия триместър на бременността.

Причините за това могат да бъдат много, но най-често този симптом се среща, поради физиологичните изменения на метаболизма на витамини и микроелементи в организма на бременната жена.

Причини за изтръпване на ръцете при бременност

Говорейки за причините за този симптом в периода на бременността, не може да не се спомене за най-честия фактор – това е нарушение на баланса на основните витамини, микроелементи и метаболитни процеси, които влияят на това.

Бременност – период, когато в женския организъм се развива още един живот и през това време е необходимо много внимателно да се отнасят към храненето, доколкото разходът на хранителни вещества, микроелементи и витамини през този период се увеличава.

Процесът на органогенеза започва в третия триместър, а след това продължава и растежа на плода, което изисква по-голямо количество енергия.

Затова майчиният организъм по време на бременност отдава всичките си хранителни вещества за изграждането на процеса на метаболизма на плода, което предизвиква дефицит на тези микроелементи у майката.

Основно това се отнася се минералите – магнезий, калий и калций. Тези вещества регулират между нивото на клетъчните и извънклетъчните електролити, което осигурява нормалните процеси на метаболизма в самата клетка.

Това се отнася основно за мускулните влакна и за нервните ганглии.

Тези причини за изтръпване на ръцете лесно могат да се отстранят, тъй като са физиологични.

Ако става въпрос за продължителни симптоми, тоест да е възможно това да е предизвикано от органична патология, която би могла да е съществувала при жената още преди бременността.

Причина за поява на симптоматиката под формата на изтръпване на ръцете по време на бременност може да бъде неврологично заболяване под формата на остеохондроза или артроза на шийния отдел на гръбнака.

Същевременно възниква компресия на нервните окончания, което предизвиква нарушения на нормалната проводимост на нервния импулс с усещане за изтръпване. Тази патология е по-сериозна и изисква корекция.

Още една причина за развитие на изтръпването на ръцете е захарния диабет. Това заболяване може да бъдат жените, както преди бременността, така и става дума за гестационен захарен диабет.

Симптоми на изтръпване на ръцете при бременност

При бременност изтръпването е най-често след събуждане. Това се случва, защото проводимостта на нервните импулси се влошава, доколкото има физиологично нарушение.

Лечение на изтръпване на ръцете при бременност

Лечение на тази патология зависи естествено от причините. Доколкото повече от 80% бременните жени изтръпването на ръцете се случва, поради недостиг на микроелементи, то и подходът трябва да бъде мек.

Необходимо е на първо време да се коригира начинът на живот и хранене с увеличаване на електролитите, и едва след това, ако няма ефект на препарати на заместваща терапия и витаминопрепарати.

Какво да се направи, ако се изтръпват ръцете по време на бременността? Този въпрос много безпокои, доколкото може да предизвика нарушение на ежедневната активност, поради изтръпването и крампи в мускулите.

Необходимо е да се промени на характера на храненето и увеличат екзогенното постъпване на тези микроелементи от храната.