Днес стават точно 6 месеца от обявяването на извънредното положение, за което разбрахме в полунощ на 12-ти срещу 13-ти март.

6 месеца от обявяването на извънредното положение от Народното събрание

Няколко часа по-късно предложението беше внесено в Народното събрание за разглеждане и бе гласувано с пълно мнозинство решение за обявяването със срок до 12 април включително, но след това няколко пъти бе удължавано и общо продължи 2 месеца – до 14 май и след това бе измислен института на извънредната епидемична обстановка, в който сме и в момента, и трябва да продължи до 30 септември.

По всяка вероятност ще бъде удължен и може би ще продължи до края на зимата или още около 6 месеца.

Тогава прогноза направи наскоро италиански експерт, според който трябва да удържим още около 6 месеца и след това ще бъдем спасени.

Може би най-шокиращият момент дойде няколко часа, след като бе обявено извънредното положение, с публикуването на заповед на здравния министър, с която се затваря почти всичко буквално, но още преди края на злополучния петък 13-ти март, бе коригирана и съответно мерките за затваряне бяха облекчени.

Първите случаи на COVID-19 у нас от 7 март

Първите случаи на заразяване у нас бяха обявени на 7 март и бяха само 2, но през следващите бързо се увеличаваха, като на 12 март достигнаха 22 случая, а на 13-ти бяха потвърдени още 8 и станаха 30 случаите.

Прагът от 1000 установени случая на заразяване бе достигнат в края на април, точно след Великден – на 22-ри, когато лека полека започна разхлабване на мерките.

Тогава излекуваните бяха много малко и затова разлика между активни и установени общо заразени почти нямаше.

На 22-ри април потвърдените надминават 1000, а на 26-ти април активните също надминават тази стойност.

Реално заболелите достигат първи пик след средата на месец май, като надминават 1500 и след това започват да намаляват и до началото на юни достигат минимум, на 6-ти са 963.

Така идва нещо като нова вълна след мюсюлманските празници около 24 май и на 6 август е достигнат пик на реално заболелите, като те надминават 5200.

Сега, повече от месец по-късно са доста по-малко, но предвид малкото излекувани през изминалото денонощие едва 8 нарастват до 4416.

Първият етап на този процес беше възобновяването, но частично, на лечебната дейност на болниците и отварянето на парковете за разходки.

Спад на новите заразени, но и на тестове и на излекувани

Преборилите COVID-19 у нас през изминалото денонощие рязко намаляха и са едва 8 в съботния ден, изглежда от РЗИ не са проявили активност да изпращат прекарали леко инфекцията за повторни тестове.

PCR тестовете също рязко намаляват и от малко под 5000, сега са около 200, разбира се, и новите случаи падат значително и сега са 92 на фона на застрашителната стойност от над 200 през предходното денонощие.

По този повод д-р Кантарджиев коментира, че толкова висока стойност не е имало от 25 август, но е възможно да е временно колебание.

Все пак следва да се отбележи, че основният принос на този пик на заразените бе на София-град и на Благоевград.

В София-град и Благоевград отново най-много заразени

При хоспитализираните почти няма промяна, и те намаляват от 736 на 735.

Жертвите на коронавирус за 12 септември отчитат спад от 7 на 4, което е по-малко от 5% спрямо общия брой на заразените, което може да се определи като добра новина.

Най-много са новите заразени през последните 24 часа в областите София-град – 25 и Благоевград – 18. Във всички останали области се касае за по-малко от 10 нови случая на заразяване.

8 са новите в област Ямбол, 7 са в Пазарджик, 6 във Варна, а в останалите области са около и под 5 новите заразени.

В Пловдивско са 2 новите случаи, но с тях се преминава прага от 1500 нови заразени за периода на пандемията у нас.

При медицинския персонал почти няма промяна при заразените, и общата бройка се увеличава от 1004 на 1005, най-вероятно и заради по-малкото обработени тестове в съботния ден. 1 лекар е потвърден като положителен за COVID-19 през изминалото денонощие.