Много хора през целия си живот така и не успяват да се откажат от сладкото, въпреки предупрежденията на лекарите. Но наскоро бяха набелязани 6 причини, които ще ви мотивират да направите тази крачка.

Повечето от нас осъзнават необходимостта да се откажат от сладкото, но не могат да се вземат в ръце и да се справят с тази зависимост. Какво всъщност се случва с човек, ако напълно зачеркне захарта от ежедневното си меню.

1. Кожата ви ще придобие младежки вид

Отдавна се обсъжда взаимовръзката между появата на акне и употребата на захар. Резултатите от множество изследвания показват, че храните с високо съдържание на захар са основната причина за проблемите с кожата.

Така например подсладените безалкохолни газирани напитки, захарните изделия и шоколадът предизвикват повишена секреция на мастните жлези, което води и до появата на пъпки.

Освен това захарта е основната причина за ранното стареене на организма. Според холандски учени от Лейденския университет, жените от 50 до 70 години, при които нивата на кръвната захар били повишени изглеждали много по-стари от възрастта си.

2. Подобряване на качеството на съня

Храните, съдържащи голямо количество захар и мазнини, негативно въздействат на продължителността на фазите на дълбокия сън.

3. Намаляване на риска от развитие на заболявания на сърцата и на кръвоносните съдове

Установено е, че хората, които получават 25% от дневната си норма калории от продукти с високо съдържание на захар, са изложени на 3 пъти по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, за разлика от тези, които са свели количеството захар, което употребяват до минимум.

Освен това често приемът на повишени количества захар води до повишено кръвно налягане и впоследствие до хипертония.

4. Подобряване на настроението

Много хора изпитват ненавист към себе си в моменти, когато изяждат парче торта. Това чувство може да бъде по-опасно, отколкото изглежда на пръв поглед. Употребата на захар в прекомерни количества често предизвиква психически разстройства, става причина за лошо настроение и депресия.

На най-малък риск са изложени хората, които редовно употребяват много пресни плодове и зеленчуци.

5. По-лесно запомняне

За хората, които бързо забравят, в истинско спасение може да се превърне отказът от захар. Според изследване на учени от Калифорнийския университет между употребата на захар и влошаването на функциите на главния мозък има непосредствена взаимовръзка.

6. Справяне с излишните килограми

Приемът на прекомерно големи количества захар ежедневно е препятствие за хората, които се опитват да поддържат теглото си в норма.

Съгласно препоръките на експертите на СЗО дневната норма бяла захар не трябва да превишава 30 грама, дори и 25, което се равнява на 6 чаени лъжички, като в това количество се включва и т.нар. скрита захар, тоест и тази в плодовете, които консумираме. Ако тази норма се надвишава, то всичко над нея се отлага по талията под формата на мастни отлагания или т.нар. паласки.

Но следва да се припомни, че тези количества се отнасят само за хора, които не спортуват. Тези, които тренират няколко пъти седмично могат да си позволят да приемат и по-големи количества захар от храната, като това по никакъв начин не би повлияло на фигурата им, дори напротив захарта, състояща се основно от глюкоза, която е основно гориво на човешката клетка.

Но проблем възниква, когато човек развие зависимост към нея.