Черният трюфел е едно от най-апетитните деликатеси в кухнята. Макар днес, трюфелите да се възприемат единствено като скъпа добавка към някои ястия, в миналото на този продукт се е гледало, по-скоро, като на ценно лекарство, като много от богаташите отказвали да ги консумират, заради факта, че те растат под земята и за набавянето им често се използвали прасета или кучета, които ги търсели под земята.

В днешната статия, ще поговорим повече за подземните гъби и ще ви разясним повече за техните здравословни ползи.

Витаминозна бомба

Макар трюфелите да нямат ярки цветове и свеж вкус, и да не са от групата на плодовете и зеленчуците, се оказва, че те са изключително богати на витамини и минерали. В тях се намират голямо количество от водоразтворимите витамини от група В, както и витамин С.

В трюфелите се съдържат още селен, йод, магнезий, калций, сяра, фосфор и калий.

Перфектна част от диетата

Макар, че сме свикнали да хапваме трюфелите с вкусна паста или сочно месо, трюфелите са много нискокалорични, с ниско съдържание на мазнини и солидно количество белтъчини.

В 100 гр трюфел се съдържат 50 ккал, едва 0.5 гр мазнини и около 8 гр протеин.

Така че е добре да им намерите място във вашето меню (като, все пак, е добре да си спестите вкусния и мазен сос на спагетите :) )

Богат на антиоксиданти

Установено е, че в този интересен вид гъби се съдържат съединения, наречени феноли, които са с доказано високо антиоксидантно действие.

Хапвайки трюфели, ние помагаме на тялото да се бори със свободните радикали, попадащи от околната среда, които от своя страна, влияят на клетките и водят до развитието на сърдечносъдови, злокачествени и други тежки заболявания.

За млада и красива кожа

Както вече споменахме, в трюфелите се съдържа голямо количество антиоксиданти, а също и вещества, които стимулират производството на колаген. По този начин, честото хапване, дори и на малки количества трюфели, може да ни помогне да запазим кожата си по-млада и по-сияйна за по-дълго време.

Мощен афродизиак

В миналото, много лечители са съветвали мъжете да приемат трюфели, заедно с храната си, за да увеличат половата си мощ и репродуктивните си способности.

Подобряват храносмилането

Ако си мислите, че идеята за добавянето на резенчета трюфел към някои ястия е била, за да се даде по-претенциозен вид на храната…е грешите! Всъщност, още преди стотици години, било установено, че трюфелите подобряват перисталтиката, а и вкуса на храната.

Така, дори и тежките храни, могат да бъдат по-благоприятно усвоени от организма, когато към тях се добави трюфел.