Усещането, че нещо не е наред и че енергията не ни достига за всички планирани задачи, възниква, заради вредните навици, неправилният отдих, нерационалното използване на работното време и небрежното отношение към начина на хранене.

Особено това се отнася за прекаления прием на захар с храната и за отказа от закуска, която би трябвало да бъде най-голямото като обем хранене за деня. Лекарите посочват няколко особено важни фактори, чието влияние повечето хора подценяват.

Лош сън

Сънят в постоянно неудобно положение или обикновеното недоспиване нарушават функцията на някои участъци на мозъка. Постепенно това води до отмиране на клетки. Сигнал, че недоспиването вече е започнало своето разрушително въздействие са честите състояния на унес през деня. Мозъкът принуждава организма да изпадне в състояние на бавен сън през деня, за да компенсира по някакъв начин нерационалният разход на клетки.

Стрес

В резултат на емоционалното сътресение се разрушават връзките между невроните. Когато човек постоянно е изложен на стрес е възможно объркване в причинно-следствените връзки. Ако напрежението се натрупва неизбежно настъпва влошаване на паметта и на интелектуалните способности.

Недостатъчен прием на вода

Нормалният здрав човек на зряла възраст е необходимо да изпива не по-малко от 2 литра течности.

С това са наясно всички, но не спазват най-важното условие – трябва да преобладава именно водата – обикновената питейна вода е особено подходяща за тази цел. 2 литра компот или чай не могат да се считат за пълноценен източник на течности.

Недостатъчният прием на вода води до влошаване на паметта и дори до намаляване на обема на мозъка.

Сумрак

През зимните месеци практически всички чувстват липсата на слънчева светлина, поради кратката светла част на денонощието.

Но с идването на пролетта и лятото повечето хора виждат слънцето само през прозореца и за организма нищо не се променя в положителна посока. Недостатъчното излагане на слънчева светлина нарушава кръвообращението. Съответно в мозъка постъпват твърде малко хранителни вещества и кислород.

Информационен водопад

През последните години върху хората започна да се изсипва толкова много информация, че това изобщо вече не може да се смята за тренировка на паметта или ума. Напротив, излишъкът от нови данни може да предизвика в мозъка защитна реакция, поради която са възможни дори и пропуски в паметта.

Освен това, цялата тази информация се насочва в няколко потока. И резултат, нито един от тези потоци няма да може да бъде запаметен.

Филми на ужасите

Поредният филм на ужасите се възприема от публиката като завладяващо зрелище. Само единици не гледат такива остросюжетни филми с неочаквани и плашещи сценарии. Избягват гледането на такива филми и хората, които смятат, че страшните филми могат отрицателно да влияят на психиката.

Изследванията, обаче показват, че именно върху психическото състояние такива филми могат да имат и положително влияние. Но при оценка на въздействието им върху здравето те могат да му се отразят изключително негативно.

Според учени неблагоприятното въздействие на такива филми се дължи на факта, че внезапните нападения и страшните картини не преминават безследно за организма. В някои ситуации дори човек може да избяга, крещейки от ужас при вида на чудовище или убийство.

Разбираемо е, че такива сцени стимулират образуването на хормони на стреса, при това техните концентрации могат да достигнат заплашителни нива.