Психологическите изследвания показват, че най-елементарните действия могат да генерират сила, да помагат в убеждаването, да засилват способността на човека да съчувства и да подобрява познавателните си способности.

Ние често мислим, че езикът на тялото ни помага да се изразим вътрешното си състояние във външния свят, но това работи и в обратната посока – позицията на нашето тяло влияят на разума.

Днес от екипа на Lechenie.bg ще ви разкажем кои ваши движения могат управляват мислите и чувствата ви и как можете да ги използвате, за да увеличите своята производителност.

1. Застанете в „силна поза“

Ако желаете да се чувствате по-силни, заставайте по-често в „позата на силата“.

Дана Карни и нейните колеги от Колумбийския университет установили, че хората, които застанат в „позата на силата“, поне за една минута, се чувстват не само по-силни, но и нивата на тестостерона в кръвта им се повишават.

За „поза на силата“ се подразбира широко разкрачени крака и вдигнати нагоре разтворени ръце. Доминирането в пространството, ще помогне на вашия мозък да разбере, че това наистина в този момент ви е нужно.

2. Напрягайте се за силна воля

Мускулното напрежение ще ви помогне да укрепите сила на волята.

През 2011 година Айрис Хунг и Апарна Лабру провели серия от експерименти, които показали, че хората, натоварващи мускулите си, по-лесно понасят болка, отказват се от примамливите лакомства, приемат неприятни лекарства и съсредоточават вниманието си върху тревожната информация.

Поради това, ако смятате, че ви е нужно да укрепите силата на волята си, натоварвайте мускулите си – това ще ви помогне.

3. Скръствайте ръцете си, за да бъдете по-настоятелни

Ако ви налага да се справяте с трудни задачи, решение, което изисква да бъдете по-настойчиви, скръствайте ръце, със сигурност ще ви помогне. Когато участниците в експеримента на Фридман и Елиът през 2008 година скръствали ръце, те успявали 2 пъти по-дълго да работят над сложни анаграми.

4. Легнете, за да постигнете просветление

Ако скръстването на ръцете не помогне, пробвайте да полегнете. Даррен Линципки и Дон Бирн през 2005 година помолили участниците в организирания първия експеримент да легнат по време на решаването на анаграма – това помогнало на доброволците да решат задачите по-бързо.

Тъй като анаграмите са задачи, чието решение изисква, тъй нареченото просветление, престоят в легнало положение може да спомогне за измислянето на творчески начини за решение на съответните задачи.

5. Подремвайте, за да работите по-добре

Ако вече сте легнали защо да не подремнете? Но не забравяйте, че сънят е изкуство. Ако вие спите твърде дълго, може да попаднете в омагьосан кръг, при което постоянно ще ви се спи и ще чувствате уморени и отпаднали. Ако се събудите твърде рано, сънят няма да има никакъв ефект.

Как да достигнете златната среда?

Брукс и Лек през 2005 година сравнили ефектите при 5, 10, 20 и 30 минути сън през деня, за да определят най-ефективната му продължителност. Техните изследвания показали, че повишаване на мозъчната дейност, на енергията и за ободряване е достатъчно да поспите 10 минути.

При по-продължителен сън възникват трудно със събуждането, а 5-минутния сън е ефективен само наполовина.

6. Жестикулирайте, за да убеждавате

Жестикулирането е много повече от страничен ефект от общуването. Резултатите от изследването от 2008 година на Фридан Мариччиоло и нейните колеги показват, че жестовете увеличават силата на убеждението.