Матракът е ключов за здравия ни сън и, съответно, за цялостното ни здраве. Закупуването на качествен матрак, макар и понякога високата цена, е инвестиция, която се отплаща многократно като стойност във времето.

Един качествен матрак може да издържи поне 10 години, а ползите за здравето са несравними.

Matraci.bg предлагат възможност може да си закупите матрак от най-високо качество на едни от най-известните марки, а промоционалните оферти ще ви грабнат веднага.

А това са нашите 6 причини да инвестирате в качествен матрак.

1. Сънят определя начина ви на хранене

Изследванията сочат, че хората, които имат проблеми със съня, са склонни да избират по-нездравословни и калорични храни, от тези, които се наспиват по-добре. Това води до редица проблеми и заболявания в по-напреднала възраст.

Тези проблеми могат да се избегнат, ако инвестираме в хубав матрак и, следователно, в качеството на съня си.

2. Некачественият сън се отразява на хормоните

Тялото ни не може да произвежда кортизол и адреналин за деня, ако не сме се наспали добре. Това ни принуждава да разчитаме на стимуланти като кафе и всякакви други напитки, съдържащи кофеин. За съжаление, тези неестествени заменители на горепосочените хормони водят към предпоставка за поредната нощ на некачествен сън, което от своя страна ни заплашва да попаднем в омагьосан кръг, който се отразява негативно на тялото ни в средносрочна и дългосрочна перспектива.

3. Недоспиването води до излишни килограми

И това може да се случи независимо от правилния ви начин на хранене и всекидневните ви тренировки. За да подкрепи нездравословния ви график на сън, тялото настройва хормоналните си модели по начин, който често произвежда допълнително количество от хормона кортизол (или „стресовия хормон“) по време на вечерните часове, за да ни помогне да се справим с натоварения график. За съжаление, този хормон може да ни държи будни, когато не искаме и казва на тялото ни да започне да трупа мазнини, което води до нежелано напълняване.

4. Лошият сън може да доведе до болки във врата

Според книгата на Пол Чек „Как да се храним, движим и живеем здравословно“, възстановителния процес на тялото започва в началните етапи на съня (някъде между 22:00 и 02:00 часа). Ако пропуснете тези първи няколко часа, тялото ви няма да има възможност да се възстанови напълно, което от своя страна се отразява негативно на мускулите и може да предизвика отпадналост, болки и крампи. Това е и една от причините за неприятните болки във врата, с които понякога се събуждаме сутрин.

5. Качественото наспиване помага за справянето с психологически травми

Според различни изследвания, качественият сън може да помогне при справянето с психологически травми и травмиращи преживявания.

Сънят помага и за преодоляването и смекчаването на болка от неприятни емоционални изживявания, като раздяла, смърт на близък човек, домашно насилие и подобни.

Качественият матрак би помогнал за много повече от просто добър и приятен сън.

6. Редовното недоспиване увеличава риска от инфаркт

Хроничното недоспиване увеличава риска от инфаркт. Според различни изследвания, ако спим по-малко от 6 часа, това повишава вероятността за инфаркт с 48 процента. Жените, които спят по-малко от 6 часа, имат 62 процента по-голяма вероятност да получат рак на гърдата.

Това показва, че инвестицията в качествен матрак ще се отрази на здравето ви в дългосрочен план и ще намали шанса да се разболеете от фатална болест.