Шестте причини да започнем да пишем на ръка, за да избегнем Алцхаймер

Кога за последен път сте писали на ръка? Затруднявате се да отговорите? Означава, че е време да си спомните за добре забравения навик, защото е много полезен, ако не желаете, разбира се, да се сблъскате преждевременно с болестта на Алцхаймер.

На клавиатура или на ръка? Отговорът е повече от очевиден – по-добре на клавиатура. Това е доста по-бързо, красиво и по-лесно за четене. Но не бързайте да се отказвайте от химикала завинаги. Защо?

1. По-лесно запомняне

Когато пишем на ръка, се включва тази част на мозъка, която отговаря за психомоторната функция. Не просто гледаме на буквите като на знаци, но включваме към този процес двигателната активност. Това помага за по-добро запомняне на информация. Не случайно в миналото сме писали конспекти, това е полезно във всяко отношение нещо. Когато пишем на компютър, сякаш действаме на автомат, не се замисляме особено кой клавиш да натиснем. Писането на текст на ръка е съвсем друго нещо.

2. Освобождаване на емоции

Психолозите препоръчват да пишем за своите преживявания на хартия именно на ръка, тъй като по този начин намалява психоемоционалното напрежение. Аналогичен ефект получаваме, когато четем хартиени книги – те за разлика от своите цифрови аналози, по-добре успокояват мозъка.

Препоръчително е да започнем да си водим дневник. Особено актуално е това за тийнейджъри, доколкото им помага да съзреят и да се погледнат от страни. И изобщо това е добър навик за човек на всяка възраст, тъй като не задържаме негативните емоции, които са се натрупали, а се освобождаваме от тях благодарение на писането. Не е задължително да пишем само за нещо лошо, а да отчитаме добрите събития в своя живот или някакви достижения, тъй като това също е полезно.

3. Включваме въображението

Когато пишем на ръка, повече се включва дясното полукълбо, то отговаря за образното мислене, художественото възприятие, за емоциите, а не за логиката като лявото.

Това означава, че текстовете ще бъдат по-емоционални, творчески. Направете си следния експеримент – напишете 2 съчинения на еднаква тема, но на различен начин – едното на компютъра, другото на ръка. Най-вероятно ще ви се получат 2 различни текста.

4. Подобряване на грамотността

Когато пишем на ръка, нямаме коректор. Никой освен нас не следи за пунктуацията и за граматиката. Ако сте написали нещо не както трябва, ще се наложи да го зачеркнете и да напишете правилното до него. Първо, това повдига нивото на грамотност, второ дава възможност за промяна на фразата с уповаване на стар опит.

5. Повишаване на умствения капацитет

Когато психолози правят психодиагностично изследване, обръщат внимание не само как изглежда човек, но и изясняват дали в норма са устната и писмената му реч. Обикновено се дава анкета, която се попълва на ръка, което помага за изключване на редица психически отклонения. Когато устната и писмената реч са в норма, това е един от основните критерии за пълноценна личност.

6. Грижа за фината моторика

Фината моторика се развива не само, когато пишем. Например, когато шием и плетем, също стимулираме този процес. В такива моменти протича взаимодействие на лявото и дясното полукълбо, и висшите психически функции по-добре се развиват. Това е прекрасна профилактика на болест на Алцхаймер, тъй като поддържаме паметта и вниманието на дължимото ниво.