Щангите са хоби за младите? Но! Погледнете ръката си. В нея е 10% от цялата ваша мускулна маса. Сега си представете, че всички мускули от ръката ви са изчезнали. Останали са само кости, от които виси кожа и нищо друго.

Именно толкова мускулна маса губи средностатистическия мъж от 24 до 50 години. А към 60-тата година още толкова. Отбелязвайки четвърт век мъжът започва средно да губи по 1% мускулна маса всяка година.

Приятен факт – това се случва само, когато мъжът не прави нищо, за да запази мускулите си.

Със загубата на мускулите отслабват костите, ставите, гръбнака. Нараства риска от възникване на диабет, сърдечно-съдови и други заболявания. Няма никакви пречки един мъж да се занимава със силови спортове и на 90 години, ако до тогава той е развивал важното свойство да се съпротивлява на стареенето.

Вдигането на тежести е естествен и най-силен сигнал за организма да не губи, а напротив да увеличава мускулната си маса. Това мнение се поддържа от доктор на медицинските науки и ние нямаме право с него да спорим.

Вдигането на тежести е:

1. полезно за здравето

Изследвания, проведени в Университета на Мичиган, много ясно показват едно просто нещо. 3 базови тренировки седмично в продължение на 2 месеца и кръвното налягане се понижава с 8 пункта. С напредването на възрастта това означава 40% по-нисък риск от инсулт.

2. Укрепва костите

С възрастта костите на мъжа губят маса, а съответно и здравината си. В един прекрасен момент това може да доведе до фрактура на бедрото на гръбнака. Статистиката на клиниката Мао показва тревожни данни – 30% от мъжете на възраст умирали в рамките на година след счупване на бедрото.

Отслабването на гръбнака ни прави подобие на Квазимодо, само че в 21-ви век. Изследвания, публикувани в списание „Физиология“ показват повишаване здравината на бедрените кости с 3.8% след 16 седмици силови тренировки. За същото време с 19% се увеличава концентрацията в кръвта на остеокалцина – маркер, показващ растеж на костна тъкан.

3. Не ви позволява да пълнеете

Всеки килограм загубена мускулна маса се заменя с килограм мастна тъкан. При липса на силови тренировки вашето тегло няма да се промени, а обемът и увисването на кожата ще се увеличи значително, тъй като мастната тъкан е с 18% по-обемна от мускулната.

4. Съхраняват гъвкавостта

От 30-тата до 70-тата си година мъжете могат да загубят от 20 до 50% от гъвкавостта си. Същевременно 16 седмици тренировки с 3 занятия седмично увеличават гъвкавостта на бедрените и раменните стави с 30%.

5. Намалява вредата от бързите въглехидрати

Когато употребяваме храна с голямо количество бързи въглехидрати, се повишават нивата на инсулина. Проблемът е в това, че сам по себе си високият инсулин способства за развитие на диабет и сърдечни заболявания.

Учени от Масачузетския университет провели изследване, по време на което установили, че мъжете, които освен стандартната аеробна активност, правели 2 базови силови тренировки в седмицата, имали с 25% по-нисък инсулин след прием на бързи въглехидрати в сравнение с тези, които практикували само аеробни дейности.

6. Ускорява метаболизма

В рамките на час след тренировката приетите калории отиват за възстановяване на запасите от енергия в мускулите. Ако трябва да бъдем по-точни в този период 73% от калориите отиват за нещо полезно, а в седалищните части. Само 2 тренировки седмично и за 18 седмици ще се избавите от 11 килограма мастна тъкан.