Когато вие прочиствате организма си или спазвате строга диета, вие разбирате, че не си набавяте достатъчно калории, но това продължава само няколко дни. Но в повечето съвременни диети се препоръчва на хората, които ги спазват силно да ограничат калорийния си прием.

А това се отразява изключително неблагоприятно, ако човек води активен начин на живот.

Нека да се запознаем с признаците, които ще ви дадат сигнал, че е наложително да коригирате хранителния си режим. Така вие ще можете своевременно да повишите калорийния си прием и същевременно ще избегнете сериозни здравословни проблеми.

Дори и ако не си броите калориите, количеството храна, което приемате може ѝ да не ви е достатъчно, затова следва да обърнете внимание на тези признаци и да преразгледате плана си за понижаване на телесното тегло.

1. Въпреки че стриктно съблюдавате избраната от вас диета, теглото ви не се понижава

Когато вие твърде дълго подлагате своя организъм на ограничение на калориите, метаболизмът ви започва да забавя и всичко което хапнете се отлага под формата на мазнини.

Това може да ви звучи странно, но ако сте на диета и въпреки това килограмите ви остават непроменени, следва да увеличите количествата на приеманата храна за няколко седмици, за да ускори метаболизмът ви.

2. Не чувствате вече глад

Ако вие твърде дълго сте потискали чувството си за глад или сте консумирали само нискокалорична храна, то можете съвсем да загубите апетит.

Дори не много строга диета може да наруши баланса между грелина – хормона на глада и лептина – хормона на ситостта. Липсата на апетит показва, че тези 2 хормона са извън равновесие и това е един от признаците на недостиг на калории.

3. Започвате да чувствате умора след кратко физическо натоварване

Ако сте в добра форма, но се почувствате напълно изтощени само след 15-20 минути упражнения, това означава, че тялото ви не получава достатъчно енергия за тренировка.

Организмът не стартира процеса по изгарянето на мазнините от първите минути на изпълнението на физически упражнения, поради това при недостатъчен прием на калории, на вас просто няма да имате достатъчно силите, за да достигнете до фазата на изгарянето на мазнините.

4. Кожата ви страда

Ако сте забелязали изменения по кожата ви след започването на диетата, следва да се замислите за това какво количество калории приблизително приемате дневно, особено ако се придържате към хранителен режим частично или напълно изключващ храните със съдържание на мазнини.

Сухата и бледата кожа могат да признак на недостиг на калории, а ако сте забелязали, че тя е станала по-тъмна и грапава – е възможно да страдате от недостиг на един или няколко вида хранителни вещества.

5. Появява ви се целулит

Повечето жени имат целулит, но ако сте забелязали, че той се увеличава или се появява на необичайни зони от кожата, това означава, че е наложително да промените начинът си на хранене.

Целулитът може да бъде свързан със забавящ се метаболизъм или хормонален дисбаланс, който на свой ред може да бъде предизвикан от недостиг на калории.

6. Трудно се концентрирате

Ако обичайните задачи, които извършвате, са се превърнали в истинско умствено предизвикателство за вас и ви е трудно да се съсредоточите върху тях, то тогава се уверете, че си набавите достатъчно мазнини и въглехидрати.

Проблемите с концентрацията са свързани с недостиг на калории, което се случва както при спазването на нисковъглехидратни, така и при нискомазнинните хранителни режими.