От време на време съдбата ни изправя пред задачи, от чието решение може да зависи нечий живот. Не трябва да се бърка и отлага, тъй като става въпрос за секунди. Към такива изпитания е по-добре да се подготвим по-рано, затова подбрахме за вас правилните съвети.

1. Мозъкът ви не може да следи обстановката около вас и случващото се наоколо

Може би се струва, че придвижването по улицата е нещо обичайно и неизискващо специална концентрация, както и яденето на бургер, не е ли истина? Така че защо да не съвместим такова просто действие с чат по смартфона?

Всъщност човешкият мозък не е способен едновременно да обработва два независими потока от информация. И се концентрира само върху единия от тях във всеки един момент от времето.

Да способността за бързо превключване създава усещане за мултитаскинг, но всъщност това не е така.

И ако хамбургерът за тези няколко секунди, през които ще се съсредоточите върху смартфона, никъде няма да избяга от вас, то навън за секунди може да ви блъсне кола, велосипедист или пък можете да се сблъскате с друг човек.

2. Огледалото със задно виждане невинаги дава пълна представа какво се случва зад вас

Важно е да се знае,че страничните огледала специално се създава леко изпъкнали. Това се прави, за да разполага с водача с по-голям обзор, така наречената сферинчна картина.

Но това свойство на огледалото има и недостатък – то намалява отразените обекти, правейки ги визуално по-отдалечени. Помнете преди извършване на маневра, че движещият се отзад автомобил всъщност може да се намира по-близо до вас, отколкото всъщност изглежда.

3. Сами можете да се спасите по метода на Хаймлих без странична помощ

Прийомът Хаймлих е един от най-ефективните способи за оказване на спешна помощ, която се прилага в случай, че човек се задави с храна или с някакъв предмет и започне да се задушава.

В класическия вариант този метод изисква помощ от друг човек, но в краен случай можете да използвате и този метод.

За тази цел свийте ръката в юмрук и я сложете малко под ребрата, но над пъпа. Втората длан разположете отгоре за подсилване.

Направете рязък и силен тласък по посока на гръбнака и малко нагоре. Повтаряйте до тогова, докато не се отървете от заседналия предмет.

4. Запасете се с антихистамини, когато отивате на ново място

Дори и да се чувствате напълно здрави и никога да не сте изпитвали пристъпи на алергия, не забравяйте да вземете със себе си опаковка от някакво лекарство, притежаваща антихистаминно действие.

Има вероятност новата обстановка, храна, растителност, насекоми могат да предизвикат алергични реакции.

5. В екстремна обстановка помнете за тройното правило

Най-важното е правилно да си поставяте приоритети и да решавате проблеми в поредицата на тяхната важност.

И това правило гласи, че средностатистическият човек може да оцелее само 3 минути без въздух, 3 часа без кръв – в условията на екстремни метеорологични условия, 3 дни без вода и 40 дни без храна.

6. Силен фенер ще ви защити в случай на нападение

Малко фенерче с много ярко насочена светлина може да се окаже много по-надеждно средство за защита, отколкото газовият пистолет и другите средства за самоотбрана, като например опасните боксове.