След 2 години изследвания и повече от 400 социологически проучвания стана известно какво му е нужно на човек да живее добре на зряла възраст. В настоящата статия ще споделим най-важните препоръки с вас.

1. Стремете се към дългосрочни цели, а не преследвайте краткотрайни удоволствия

Много скоро ще откриете и нещо друго. Аристотел е смятал, че в основата на цялото поведение на човека стоят стремежите му да бъде щастлив.

И щастието не се състои само в ежеминутните радости като вкусната храна или прекрасният ден на плажа.

Щастието е преди всичко стремеж към важна цел – например, да възпиташ деца или да пробягаш маратонска дистанция. Стремете се към мечтите си и ще се чувствате удовлетворени от себе си.

2. Избирайте това, което е най-важно

Краткосрочните цели действат разрушаващо на живота ни.

Например, фокусираме се върху неща, които ни носят незабавно удовлетворение – да кажем, работата, и отлагаме за по-късно трудното, но по-значимото – например, създаването на семейство и деца.

Много хора поставят на първо място работата, а не семейството, защото резултатите от собствения труд могат да се видят и усетят незабавно.

Работиш цяла нощ до откат и успешно приключваш сделка , а след това те повишават и ти благодарят за свършената работа. В семейните дела това го няма.

Но всъщност именно близките хора и роднините са най-дълбокият източник на щастие. Влагайки сили, време и енергия в отношенията със семейството, ние можем да постигнем висоти и в други сфери на живота.

3. Избягвайте скука, а не страхове

Повечето от хората стават професионалисти в своята област към 40-тата си година и тогава се появява изборът – да играеш внимателно или да рискуваш.

И най-често се случва избягването на риска в работата да се превръща в основна причина за стагнация и неудовлетвореност от живота.

Помнете, че всички карти са в ръцете ви – все пак има огромна разлика между 1 година опит и 20 години. Това не означава, че е нужно сляпо да следвате на фантазиите.

Вместо това помислете как можете да вършите работата си, така че да проличат навиците, личните ви особености и таланти.

4. Във всеки етап от живота човек трябва да бъде начинаещ в нещо

Пробвайте нови неща. Дори и да претърпите неуспех в своите начинания, това ви прави по-стабилни. Карайте колело, измислете си необичайно хоби.

В живота ни винаги трябва да има нещо ново и изискващо усилия. Ако намерите хора и занимания, които не са ви безразлични, вие ще изживеете един необикновен живот.

5. Малко неуспехи – това е, което ви трябва

На пръв поглед изглежда, че всичко неприятно, което може да се случи на човек е съсредоточено в средата на живота – загуба на съпруг, на родител, любима работа, прекрасно здраве.

Но хората със спокоен живот – при пълна липса на каквито и да е нещастни събития, обикновено се чувстват нещастни и по-лесно изпадат в депресия, в сравнение с тези, които са преживели негативни събития в живота си.

Някои успехи могат да ви накарат да погледнете на живота от нова страна, а също ще ви научат да възстановявате жизнените си сили.

6. Най-големите заплахи за продължителния брак са скуката и липсата на внимание

Най-добрият начин за съживяване на връзката между съпрузите са новите впечатления.