Дивият чесън – мечи лук, левурда, расте из цялата територия на Европа, с изключение само на тундрата. Многогодишно растение, чиито листа напомнят на момина сълза, а на миризма мечият лук много наподобява на чесъна.

Ползата от растението надминава тази от чесъна и лука, взети заедно, а неговият неповторим вкус позволява приготвянето на вкусни и витаминозни ястия.

Растението се среща почти навсякъде – от Турция до Норвегия. Отлично расте и извън градовете, и не е претенциозно към условията. Но най-често се употребява диворастящ мечи лук. Може да се открие в горите и покрай бреговете на потоците.

Мечият лук расте в началото на пролетта, когато средните температури на въздуха достигат 10-12 градуса, тоест през настоящият месец април започва да расте.

Див чесън – полезни свойства

Ползата от растението е била известна още от древните векове.

Още в древен Египет и Рим мечият лук се е смятал за уникално растение, което притежавало свойствата да прочиства стомаха и целия чревен тракт и кръвта, подобрявало кръвообращението и стимулирало апетита.

Мечият лук съдържа и много витамин С – с 10 пъти повече, отколкото в цитрусовите. Съдържанието на аскорбинова киселина в дивия чесън зависи от мястото, където е пораснал.

Ако се събира от гората, количествата витамин С са най-високи. Отлично попълва недостигът на витамини в организма и е незаменим източник на полезни микроелементи в началото на пролетта, когато всички органи и системи на човека са отслабени.

1. Стимулира образуването на стомашни сокове, повишава апетита;
2. Подобрява чревната моторика, извежда токсините и шлаките от организма;
3. Стимулира функционалността на сърдечно-съдовата система, нормализира кръвното налягане;
4. Препятства натрупването на холестерол в кръвта;
5. Мечият лук е много полезен при недоимък на витамини, отслабен имунитет и постоянна отпадналост;
6. Лосиони от настои от левурда се използват при радикулит, ревматизъм и гноен отит. Рецептата за настоя е 10-20 грама мечи лук е необходимо да се залеят с 1 чаша вряла вода и се оставят да престоят за около час.
7. Листата на мечия лук са отлично бактерицидно средство – около 2-3 минути бавно се подъвчат, цялата патогенна флора от лигавицата на устата загива от фитонцидите, отделящи се от влакната на растението.
8. Може да се използва и като средство срещу паразитни инфекции – най-често глисти;
9. Помага при нарушена функционалност на щитовидната жлеза;
10. Укрепва нервната система при нервни разстройства;

Противопоказания

Мечият лук може да бъде не само полезен за здравето, но също така и да навреди. Доколкото е много силно диуретично средство, не се препоръчва да се употребява от хора с гастрити, язви, панкреатити, хепатити.

При наличие на тези заболявания е противопоказна употребата, защото може да предизвика обостряне на съответното заболяване.

Не се препоръчва бременни жени да употребяват див чесън, въпреки че ползата от него превъзхожда ползата от всички останали зеленчуци.

Когато кърмят жените не е добре да го употребяват, тъй като придава остър вкус и миризма на кърмата. И бебето може и да не пожелае да засуче гърдата или пък съвсем да спре да я търси.

Левурдата може да бъде вредна и за алергичните, тъй като може да предизвика подуване на носоглътката, обриви по кожата и други алергични проявления. Поради това, ако имате съмнения за алергия започнете с няколко листа и следете как се чувствате.