Колоидният възел е заболяване, при което един или няколко участъци от щитовидната жлеза увеличават размерите си, заради натрупване на специфично вещество колоид, а също и кръв и клетки на самата щитовидна жлеза.

Образуванието има ясни граници и доброкачествен характер. Колоидът е течно белтъчно вещество, което изпълва фоликулите, необходимо е за клетките на органа, тъй като от него се синтезират хормони.

Симптоми и причини за колоиден възел

Отличава се от здравата щитовидна тъкан по това, че клетките в този участък са започнали да работят по-активно, увеличил се е притокът на кръв, заради което се появява и уплътнението.

Дълго време заболяването се развива без каквито и да е симптоми. Докато възелът не достигне значителни размери, не нарушава нормалната функция на органа, поради тази причина може да се установи само при редовно изследване при лекар или при самостоятелен преглед.

При увеличаване над 1 см в диаметър колоидният възел на щитовидната жлеза е състояние да притиска, намиращите се до него участъци от шията, здравословното състояние на пациента се влошава, проявява се следната симптоматика – затруднява се дишането, при въздействие върху гласните струни гласът се променя, той става по-пресипнал.

Процесът на преглъщане може да се наруши при притискане на хранопровода. Образува се възлова гуша, усеща се драскане в гърлото, апетитът отслабва, човек трудно запомня, лошо е състоянието на косата, ноктите, зъбите.

Повишаването на синтеза на щитовидни хормони добавя симптоми на тиреотоксикоза, сред които най-чести са внезапното сваляне на килограми, без корекция на хранителния режив и повишаване на физическата активност и нарушаване на функцията на стомашно-чревния тракт.

Основната причина за развитие на патологията е недостатъкът на йод в организма.

С участието на този минерал в органа се синтезират енергийните хормони на жлезата. Ако количеството му не е достатъчно, щитовидната тъкат започва да се изменя.

Както на всички ни е известно йодът се съдържа във водата, морските дарове и йодираната готварска сол.

В България населението не страда от недостиг на йод, тъй като дори и вътрешната част от страната не е отдалечена значително от морето, а освен това МЗ на здравеопазването задължава производителите на готварска сол да я йодират, така че всички ние получаваме достатъчно йод основно от хляба, който консумираме.

Обикновено причина за нарушаване на функцията на щитовидната жлеза у нас са съвсем различни, сред които – различни изменения на хормоналния баланс, като бременност и преходна възраст при тийнейджърите, също наследствени нарушения на тъканта на органа, инфекциозни заболявания, хронични възпалителни процеси в организма, отслабена имунна защита, чести стресови ситуации, прекомерно охлаждане на цялото тяло, замърсена околна среда, взаимодействие с токсини в работата, свързана с промишлеността.

Диагностика и лечение на колоиден възел на щитовидната жлеза

С въпросите на лечението се занимава ендокринолог. Специалистът извършва първоначален преглед, назначава и допълнителни изследвания. За потвърждаване на диагнозата се провеждат следните изследвания:

• На кръвта за нивата на щитовидните хормони;
• Радиоизотопно сканиране на жлезата. Помага за откриването на участъците от тъканите, които работят повече или по-малко активно от останалите;
• Ултразвукова диагностика с доплеров режим. Дава възможност за откриване на анормални образувания;
• Тънкоиглена биопсия на възела – съдържимото се изпраща за хистологичен анализ за проверка за злокачествени клетки;

Ако се установи колоиден възел, лечението включва йодна терапия, ако се установят ниски нива на този минерал, и регулиращи хормоните препарати.