Суперхраните са добре познати в наши дни. Има някои супер храни, които всички ние трябва да ядем повече. Основната разлика между нормалната храна и суперхраните е хранителното съдържание. Суперхраните съдържат много витамини и минерали, както и мощни антиоксиданти, които помагат в борбата и превенцията на много болести, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. Можете да разберете повече за някои от най-добрите суперхрани, които могат подобрят здравето ви.

Годжи бери

Годжи бери е популярна суперхрана, която може да повдигне настроението ви. Тези малки червени плодчета са богати на жизнено важни хранителни вещества и мощни антиоксиданти. Те съдържат витамин С, 18 амино киселини, 12% от дневния ви прием на желязо и 5 важни мастни киселини. Произходът им води началото си от китайските медицински практики и са познати като добро средство за повишаване на кръвния поток и дори на либидото. Добавете ги към овесени ядки, смутита или си направете чай от годжи.

Глухарче

Дори не можете да си представите, че глухарчето е една от възможно най-добрите храни, които могат да отърват организма ви от токсините. Обаче не берете глухарчетата от задния ви двор, защото те могат да бъдат заразени с различни видове изкуствени торове, хербициди и пестициди, с които сте пръскали растенията там. Вместо това можете да пиете чай от органично/био глухарче. Една чаша от листата на глухарчето съдържа 25 калории, 32% витамин С и 112% от необходимия ви дневен прием на витамин А.

Семена от чиа

Тези малки семена са изключително енергизиращи, с високо съдържание на желязо, фибри, омега 3 мастни киселини, магнезий и растителен протеин. Също така те хидратират много добре, което ги прави идеални за дълги тренировки. Освен това могат да помогнат при подут корем. Можете да ги добавите към киселото си мляко, овесените ядки или в домашно приготвените сладки.

Ленено семе

Лененото семе е чудесен източник на диетични фибри и омега 3 мастни киселини. То също така е добро при превенция и облекчаване на констипация и подуване на корема, а също е здравословен заместник на яйцата. Добър избор е студено пресованото ленено семе, което можете да добавите към домашно приготвени сладкиши и смутита, а също и в много други ястия.

Куркума

Куркумата е една от най-скъпите подправки, които помагат за предпазване от възпаление и различни заболявания. Светло оранжевият ѝ нюанс може да ни изглежда апетитно, но той показва колко богата на антиоксиданти е куркумата. Тази подправка има изключителното свойство да успокоява нервната система, да облекчава кожни болести като псориазис, както и признаците на предменструалния синдром. Тя може дори да помогне при борбата с рака, благодарение на куркумина – активна съставка в куркумата, която дава оранжевия й цвят и има противовъзпалително действие.

Спирулина

Спирулината е чудесен източник на растителен протеин. Той е богат на витамин В12, витамин А, желязо, а също е чудесен източник на хлорофил, който лекува акне, намалява възпалението, предпазва и лекува запек, лекува храносмилателния тракт, пречиства кръвта и елиминира токсините. Една чаена лъжица спирулина ви снабдява със 70% от нужния ви дневен прием на желязо, 888% от нужния ви за деня витамин А, 81% от нужния витамин В12, както и 4 грама протеин.

Вярвате или не, тези суперхрани ви помагат да живеете по-дълго. Те поддържат енергийните ви нива високи, а сърцето и храносмилателната система здрава. Суперхраните също предпазват от някои заболявания, които водят до преждевременно стареене.