Когато стане дума за зачеване на бебе, много фактори могат да възпрепятстват този процес.

Според изследване при всяка 1 от 10 двойки, които имат проблеми с плодовитостта, в 30% от случаите причина за това е лошото качество или неефективността на сперматозоидите.

Интересен факт е, че мъжете произвеждат милиони сперматозоиди на ден (в сравнение с яйцеклетките на жените, които са около 300-400 през целия им живот), а външни фактори като температурните промени могат да повлияят върху качеството им.

Има редица топлинни фактори, които могат се отразяват на способността на зачеване, а ето и най-изненадващите от тях:

Прегряването

Тестисите не могат да функционира правилно, ако са изложени на топлинни фактори. Мъжката анатомия е устроена така, че телесната температура да не влияе на тестисите.

Ако температурата в тази област се повиши, производството на сперматозоиди намалява, а при прекъсване, репродуктивността може да бъде засегната с месеци.

Хидромасажни вани

Според проучване, проведено през 2007 г., са достатъчни 30 минути в джакузи или хидромасажна вана, за да се намали временното производство на сперматозоиди. Според проучванията негативните ефекти, са лечими.

Треска

Според д-р К. Ухартън, специалист в проблемите с безплодието в Сан Франсиско, ако човек не е използвал гореща вана, не пуши и не кара колело, причината за затруднено производство на сперматозоиди е заболяване или преболедуване на вирус в рамките на изминалите три месеца.

Високата температура може да понижи или спре производството на сперматозоиди временно. След треска концентрацията на спермата може да се понижи с 35%.

Лаптопи

Може ли лаптопът наистина да повлияе на репродуктивните способности? Според изследователи от Държавния университет на Ню Йорк, в Стоуни Брук, има пряка зависимост между употребата лаптоп и повишаване на температурата на скротума до 35˚. Повишаването на топлинността вреди на сперматогенезата. Затова оставете лаптопа на бюрото си.

Слипове

„Карането на колело със стегнати велосипедни шорти за продължителен период от време, е лоша идея“, казва д-р Ухартън. „Колкото по-тясно е мъжкото бельо, толкова по-негостоприемна е средата, за производство на сперматозоиди“.

Разширени вени

Приблизително 15% от мъжете имат варикоцеле или уголемени разширени вени в областта на скротума, най-често в левия тестис. В случаите, когато това стане причина за малък брой на производство на сперматозоиди, лекарите могат да препоръчат операция.

Въпреки че няма достатъчно доказателства, че плодовитостта ще се подобри, след варикоцеле емболизация, някои лекари смятат, че операцията може да подобри качеството на спермата.

Прекалена пълнота

"Затлъстяването е свързано с увеличаването на производството на женски хормони (естрогени), понижаване на броя на сперматозоидите и сексуална дисфункция", казва Даниел А. Потър, специалист в „Huntington Reproductive Center“, в Калифорния.

„В сравнение с мъжете, които имат нормално телосложение, при тези, които страдат от наднормено тегло и затлъстяване се наблюдава значително по-малък брой сперматозоиди“, сочи проучване от 2009 г., проведено от „Световната здравна организация“.

Вредните навици като тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, могат да доведат до влошаване на качеството и подвижността на сперматозоидите.

Според д-р Потър, някои физиологични ситуации, също могат да се отразят отрицателно на плодовитостта, като: блокажи (предизвикани от вродени дефекти, инфекции или травми), генетични заболявания, хормонален дисбаланс или рак на тестисите.