Психолозите не престават да твърдят, че плачът е естествена необходимост за всеки човек. Сълзите могат да бъдат наречени своеобразен клапан, чрез който човек изпуска негативните емоции, нервността и тревогата.

Именно поради това всеки от нас има достатъчно причини да не се срамува от своите сълзи. Освен това, последните изследвания показват, че 98% от плачещите хора, след като се наплакали изпитват емоционално облекчение.

Специалистите са определили, че по време на плача от организма се отделят специфични вещества, предизвикващи развитие на стрес. Да плаче човек е полезно, като това се отнася само за емоционалните сълзи, а механичните, които хората проливат, например, режейки лук нямат подобен ефект.

Целебната сила на сълзите на човешкия организъм

Произходът на рефлекторните сълзи по никакъв начин не е свързан с емоциите. Сълзите всяка секунда се образуват, за да не пресъхва повърхността на очите. Това означава, че сълзите са необходими за поддържане на нормално зрение и като цяло за запазване на доброто здравословно състояние на този толкова важен орган.

Слъзната течност съдържа специфичен ензим – лизоцим. Това вещество има антибактериално и противовирусно действие. Тоест, когато човек плаче, той не просто прочиства очите си – течността, която е попаднала в носа, засилва защитната функция на неговата лигавица.

Плачът помага на организма да се прочисти и в преносен смисъл. Например, при никога не плачещите мъже и хората, които не получават емоционален разряд, концентрацията на хормоните на стрес при тях може да достигне до критични нива.

А оттам сърдечно-съдовите заболявания и другите проблеми със здравето. Именно поради това мъжете живеят по-малко от представителките на нежния пол – жените по време на плач прочистват своя организъм от ненужни вещества, а също и от катехоламини, които са стимулатор на стреса.

Сълзите помагат за възвръщане на душевното равновесие

Обикновено хората плачат по някакви причини. На стресова ситуация организмът отговаря с ускоряване на пулса и с повишаване на кръвното налягане. Плачът също е предназначен за смекчаване на последствията от такова разтърсване – след плач мускулите се отпускат, пулсът и дишането се завръщат към нормалното.

Освен това скритият вътре негатив може да стане причина не само за психологически проблеми, но и за развитие на сериозни соматични заболявания. Именно поради това е необходимо отрицателните емоции да се „излеят“ и най-лесният начин за това е да си поплачете под възглавниците.

Понякога плачът е безсилен

Психолозите определят плачът като основният стадий за психологическа адаптация на човека, прекарал някакви сериозни сътресения. Сълзите помагат на хората по-лесно да понасят бедите и тежки загуби, които са претърпели. Но понякога плачът се оказва безсилен.

Сълзите не могат да бъдат полезни за хората, които са постоянно в потиснато състояние. Клиничната депресия и тревожните разстройства не се лекуват с помощта на плач, на такива хора им е необходима помощ от специалист.

Лекарят ще спомогне за установяване на емоционалното състояние и ще научи пациента как да контролира депресивните състояния.

Само с квалифицирана помощ някои хора ще успеят да видят нова светлина в живота, а когато с психиката на човек всичко е наред – той може да си поплаче от вълнение, когато гледа любимата си мелодрама.

Сдържането на сълзите е вредно за здравето. Така например хората, които не плачат много по-често страдат от тежки нервни разстройства и психически заболявания.