Медът има древна и историята свързана с лечебните му свойства. Използвал се е като храна от хората, живели преди 8000 години. Открити са повече от 300 разновидности, като всяка от тях се отличава с богат вкус и плътна консистенция. Доказани са благоприятните ползи за организма и превъзходството на меда над захарната тръстика и цвеклото. Днес масово се  използва като естествен подсладител.

Рафинираната захар и високо фруктозният царевичен сироп не съдържат минерали, антиоксиданти или други полезни съставки. Преди повече от петдесет години, захарта в храната се е използвала предимно за лечение или в рецептите за десерти. Днес захарта се съдържа в голяма част от продуктите.

Средният американец приема дневно 21 супени лъжици захар, без да се включват безалкохолните напитки, замразените и бързите храни, зеленчуковите консерви, супите, киселото мляко, сушените плодове, детските закуски и зърнените храни. Препоръчва се консумация на 6 чаени лъжички захар при жените и 9 при мъжете. В една чаена лъжичка се съдържат около 4-6 грама захар. Ако средното потребление е 21 супени лъжици на ден, ние консумираме много повече от разумното количество захар.

Мед от елда

Медът от елда има тъмнокафяв цвят и се отличава с обособен вкус. Растенията, които привличат пчелите се развиват при ниски температури, но част от тях могат виреят и в киселинна почва.

Мед от Манука

Медът от Манука е добре известен със своите лечебни свойства. Пчелите събират прашеца от цветовете на храста манука. Медът от Манука съдържа метилглиоксал, който се извлича от растенията и е известен с антибактериалните си ползи. Медът се отличава като ароматна, сладка и лепкава течност.

Медът основно се използва като подсладител, но благоприятните му свойства бързо намират приложение в традиционната медицина на много култури.

Медът от Манука се отразява благоприятно при лечение на кожата, диабет, язва и други.

Мед от детелина

Този вид е много разпространен по магазините. Има мек вкус и може да се обработи, за да се удължи срока му на годност. Ако се извлича от червена детелина, медът придобива червеникавожълт цвят, а ако се извлича от бяла детелина – млечнобял цвят. Той бързо намира приложение в медицина и здравословното хранене. Проучванията показват, че подобрява състоянието на белите дробове.

Мед от люцерна

Медът от люцерна се отличава с мек вкус и светъл цвят. Растението има сини цветове, цъфтящи през лятото в САЩ, в северозападните и западните щати.

Мед от евкалипт

Медът от евкалипт притежава от средно до тъмно кехлибарен цвят, има нормална текстура и най-често се добива в Австралия. Подобно на меда от елда притежава силен и отличителен вкус. В медицината се използва като средство за предотвратяване на кашлица и симптоми на астма, успокоява и играе роля на антисептик при дихателните пътища и червата. Ефективен е за лечение на устната кухина.

Мед от портокалов цвят

Медът от портокалов цвят има кехлибарен отенък, а цитрусовия му произход се дължи на дървета в Аризона, Флорида, Тексас и Калифорния. Медът има нежен портокалов аромат.

Първоначално ще срещнете трудности, когато заменяте захарта с естествен подсладител като мед, понеже тя намира приложение в почти всички продукти. За да избегнете консумацията на рафинирана захар, задължително се информирайте за хранителните стойности на продуктите.