Твърде много хора имат неправилна стойка. Освен, че загрозява фигурата неправилната поза може да причини голям брой болести като главоболие, високо кръвно налягане, прищипване на нерви, боли във врата и гърба, по-бързо износване на ставите, намалена гъвкавост на мускулите и редица други.

Повечето хора не осъзнават, че имат лоша стойка. Ако искате да разберете дали вашата стойка е неправилна направете следният тест:

Помолете ваш познат да ви снимка. Нужни са ви две снимки в цял ръст. При едната трябва да сте в профил, а на другата от страни. По време на фотосесията бъдете честни със себе си. Не позирайте, а застанете така както ви е най-удобно и естествено.

Разбира се можете да погледнете своята стойка и в огледалото или да помолите ваш познат да ви каже дали вижда някакви проблеми.

По-важното е да прецените дали имате някои от следните проблеми:

  • Спуснете една въображаема права от ушите към пода. Ако откриете, че тази права е значително пред рамото това означава, че имате склонност да навеждате врата и главата си прекалено много.
  • Ако на снимката плешката ви е изпъкнала - означава, че гърба е прекалено прегърбен.
  • Ако се вижда, че бедрата са леко сгънати на пред, а коремът е ниско и долната част на гърба е силно извит – е сигнал, че трябва да обърнете внимание на мускулите около таза си.
  • Проверете дали двете рамене са на една и съща височина. Ако едното е по-високо от другото е много вероятно да имате проблем с мускулите около ребрата и плешките.
  • Капачките на коленете и стъпалата. Ако те сочат на вътре трябва да обърнете внимание на мускулите при пищялите.
  • Ако краката ви са в патешка поза т.е. пръстите на стъпалата ви сочат на навън повече от 10 градуса е възможно да имате проблем със слаби тазобедрени мускули и хрущяли.

Нека да разгледаме някои от най-ефективните упражнения, които да ви помогнат бързо и лесно да коригирате проблемите с лошата стойка.

 

1. Приведени рамене и гръб – стойка наподобяваща буквата С

Този вид прегърбване е твърде често срещано при жените. При тази поза раменете и гърдите са отпуснати на пред. Раменете образуват скосен ъгъл на долу. Гърдите на жените стоят увиснали. При горната част на гърба се образува закръглена издутина.

Тази стойка има негативни последици както за нашата физика, така и за нашето самочувствие. Тя има неблагоприятно влияние върху гръбнака и гръдния кош. Позата често причинява проблеми с дишането и дори стомашни киселини. Често хората, имаше C образна стойка се оплакват от силни болки в кръста, гърба, рамената и врата.

Упражнение за решаване на проблема:

Легнете по корем на пода. Вдигнете ръцете си на 90 градуса на горе. Опитайте се да повдигнете раменете. Опитайте са да повдигнете и плешките си. Задръжте така за около пет секунди. Упражнението се повтаря 12 пъти по 2-3 серии дневно.

В йогата има подобно упражнение, което се казва „Люлка“. То е също подходящо за оздравяване на проблемните ортостатични мускули, заради които се появява този проблем.

 

2. Силно приведена напред глава и врат.

Много хора има лошия навик да държат главата си неестествено приведена на пред към гърдите.   Това може да означава, че имате проблем с мускулите около врата.

Упражнение за решаване на проблема:

Упражнението е доста просто. Набедете брадичката силно на пред, но без да мърдате врата си. Нека брадичката да докосне гръдната ви кост. Трябва да усетите опъване в задната част на врата си. Бъдете внимателни и не опъвайте твърде силно, дори и ако не успеете да докоснете гръдната кост с брадичката си. Задръжте в тази поза за около пет секунди. Повторете упражнението още 10 – 12 пъти.

 

3. Поза твърде повдигнат или твърде смъкнат повдигнат таз.

Естествената човешка стойка трябва да наподобява на буквата S. При тази поза седалището е неестествено издигнато. Като гърдите са силно изнесени на пред. При някои хора позата е почти обратна – тазът е твърде много изнесен на пред, а гърдите се изнесени твърде назад.

Независимо дали тазът е смъкнат или твърде повдигнат тази неправилна поза се дължи заради недостатъчно силни мускули в коремната област. Бихме могли да посочим като проблемни нестабилните тазобедрени стави и мускули.

Упражнение за решаване на проблема:

Коленичете така, че лявото коляно да се опира в земята, а десният крак да е изнесен пред вас сгънат в коляното. Наведете тялото към свитият крак и натиснете. Ако изпълнявате правилно упражнението трябва да почувствате леко разтягане в лявото бедро. Би трябвало да усещате и стягане при седалищните мускули от лявата страна. Стойте в тази поза за около 30 секунди. Повторете с другия крак.

 

4. Неравномерно изправени рамене

В този случай мускулите под гърдите, групите мускули намиращи се под при ребрата и около плешките са твърде слаби. При опитите да коригирате стойката се усеща силен мускулен спазъм.

Упражнение за решаване на проблема:

Седнете на стол. Спуснете ръцете си към бедрата, така, че да можете да хванете стола. Използвайте опората на ръцете опитайте да повдигнете тялото си вертикално. Нека седалището ви да се отлепят от седалката. Задръжте около пет – шест секунди. Направете упражнението 12 пъти. За да има ефект от него правете серии от по 12 упражнения два или три пъти на ден.

 

5. Ходила обърнати навътре

Причината за този проблем трудно може да се обобщи в едно или две изречения. Най-често причинител на тази неправилна стойка са различни костни деформации, слаби мускули на пищялите и слаби колене. Не е изключено позата да е сигнал за наличие на артрит.

Упражнение за решаване на проблема:

Легнете на една страна като коленете ви са свити на 90 градуса, а петите са прилепнали една до друга. Опитайте са да повдигнете коляното на горе без да отлепвате стъпалата и по възможност бедрата. Движението напомня отварянето на мида. Задръжте така за пет секунди, след което се върнете в изходна позиция. Направете упражнението 12 пъти. Препоръчително е да правите три серии от 12 упражнения всеки ден.

 

6. Патешки стъпала

Подобно на обърнатите на вън стъпала (над 10 градус). И тук проблемът може да се търси в много широк диапазон от евентуални проблеми. Най-често неправилната поза може да е следствие на слаби тазобедрени мускули и хрущяли.

Упражнение за решаване на проблема:

Застанете в поза като лицева опора. Нека краката ви да си почиват върху стабилна топка. Без да помествате кръста и долната част на гърба си, се опитайте да повдигнете целите си крака. Сякаш ще хвърлите топката към тялото си. Задръжте една две секунди, след което се върнете в изходна позиция. Направете две три серии от по 12 повторения.

Колкото по-рано коригирате лошата поза толкова по-малко здравословни проблеми ще имате в бъдеще. А освен това ще изглеждате много по-добре, а и самите вие усещайки своята изправена стойка ще се почувствате много по-уверени. Опитайте тези коригиращи упражнения и споделете с нас дали почувствахте ефекта им.