В много случаи появята на спазми в червата на човека се съпровожда и с наличие на чревни инфекции и отравявания, глистни инвации, а в някои случаи – стомашно-чревни разстройства.

Спазмът е бързо и продължително съкращение на мускулите, характеризиращо се със задържане на фазите на отпускането.

Спазмите на набраздената мускулатура се наричат също и схващания, докато същите съкращения на гладките мускули, в частност – на червата – колики.

Най-често чревните спазми се развиват в тънкото черво, след което патологичното съкращение може да се разпространи по целия храносмилателен тракт, когато и чревната колика придобива генерализиран характер.

Причини за чревните спазми

Червата се съкращават с перисталтични вълни с променлива функция на мускулната система на различните отдели – от дванадесетопръстника и до сигмовидното черво.

Но тънкото черво не извършва перисталтични движения. Затова и то не участва в развитието на чревната колика.

Чревният спазъм възниква в случай на прекомерно дразнене в тази част на храносмилателната система, което могат да предизвикат следните агенти:

 • Токсини и отрови;
 • Соли на тежки метали;
 • Паразити;
 • Вируси и бактерии;
 • Продукти от разпада на тъканите на чревните стени при нарушаване на кръвообращението;

В някои случаи чревните спазми могат да се предизвикат от нервно психически нарушения, които са причина за течни изпражнения.

Основни симптоми на чревни спазми

 • Болезнени усещания в областта на пъпа;
 • Силно чувство за тежест в долната част на корема;
 • Нарушение на изхожданията – възможен запек или диария;
 • Метеоризъм, подуване;
 • Гадене и повръщане;
 • Чести оригвания.

В тежки случаи при чревен спазъм могат да възникнат главоболие, втрисане и усилено потоотделяне.

В случая, когато спазмите на червата са предизвикани от остра чревна непроходимост или пък тромбоза на мезентериалните съдове, симптоматиката се развива бързо.

Болките могат да се разпространят по целия корем, а предната коремна стена се напряга силно. В този случай особено опасен е периодът на затишие, при който основните симптоми на заболяването почти напълно отшумяват.

Тази загуба на чувствителност на лигавицата на червата може да свидетелства за некроза, при която загиват рецепторите, реагиращи на болезнени усещания.

Важно!

Физзарядка за червата при запек – сутрин след събуждане издувайте и изпъвайте корема, като го задържате при вдишване и издишване.

Направете по 5 повторения. Също така е добре да се прави масаж на корема по часовниковата и срещу часовниковата стрелка.

Лечение и профилактика на чревните спазми

На първо място следва да се обърнете към лекар-гастроентеролог и да преминете през всички необходими изследвания за изясняване на точната причина за спазмите.

За отстраняване на чревните колики се използват спазмолитични, обезболяващи и газогонни препарати, които помагат за облекчаване на състоянието на болния.

Но лекарите препоръчват да не се злоупотребява с тези препарати, тъй като могат за изкривят съществено клиничната картина на заболяването, което може да стане причина и за поставянето на погрешна диагноза.

Лекарят следва да определи дали да не започва развитието на патология, изискваща хирургична интервенция.

В случаите, когато появата на болезнени усещания е свързано с прием на храна, а симптомите на чревните колики са слаби, обикновено хирургично лечение не се налага.

При чревни спазми можете да си помогнете, като си направите топла клизма с отвара от маточина или мента.

В никакъв не се препоръчва поставянето на грейки към стомаха, това само задълбочава протичането на заболяването.

Ако от приема на спазмолитичния препарат няма никакъв ефект, то е необходимо да се извика спешна помощ.