Страхотно е когато ежедневно правите упражнения и сте си изградили режим.

Но много често се случва да сте уморени, така стигате до решението да пропуснете обичайната тренировка и да си наваксате през идния ден.

На следващия ден обаче, увлечени от задачите в ежедневието или радвайки се на домашния уют, прескачате отново обичайните упражнения.

Преди да се усетите, постепенно започвате да отлагате момента с физическите упражнения и попадате в яма от мързел.

Колкото по-дълъг е периодът, в който пропускате ежедневните упражнения, толкова по- трудно е да се мотивирате и да започнете отново.

Независимо дали сте пропуснали един или 20 дни, може да използвате седем съвета, които лесно ще се справят с налегналия ви мързел и бързо ще се върнете към ежедневните физически тренировки.

1. Актуализирайте музиката, която слушате по време на тренировка

Изследователи от университета в Уисконсин, изучаващи взаимодействието между упражненията и музиката, са открили три причини, според които музиката е добър метод за мотивация по време на упражнения.

Според първата, ние сме склонни да синхронизираме движенията си с ритъма на музиката. Втората е, че музиката ни вдъхновява и ни кара да се движим, а третата – просто може да се наслаждаваме на любимата си музика, съчетавайки я с ежедневните тренировки.

2. Тренирайте с приятел

Ако ви е трудно да се мотивирате и ежедневно да посещавате фитнеса, поканете със себе си приятел. По този начин ще ви бъде по-трудно да се откажете от посещението във фитнеса, щом имате уговорка с някой, по този начин ще пропуснете скучните моменти във фитнес залата и ще се забавлявате.

Освен да потичате в залата, може да се разнообразите с игра на тенис, баскетбол или катерене . Може да посетите заедно клас по йога, а след това се разходете в квартала. Тренировките с приятели са свежи и забавни и трудно могат да ви отегчат.

3. Тренирайте вкъщи по пижама

Когато сте изгубили мотивацията си напълно, всяко упражнение е по-добро от нищо, така че може да се упражнявате и вкъщи пред телевизора. Направете няколко коремни преси, скокове или разтягания, след това се разходете из квартала.

4. Ходете, вместо да бягате

Не е нужно напълно да пропускате тренировка, ако посещението ви във фитнеса е непосилно днес, заместете посещението в залата с разходка. През студените месеци, когато не ви се излиза, просто направете няколко упражнения в дома си, по този начин със сигурност ще поддържате организма си в тонус и ще избегнете попадането в рутина.

5. Запишете се на състезание

Посещението във фитнеса, ден след ден без ясна цел може да ви отегчава, затова си поставете цел, запишете се в маратон или за състезание. По този начин вие ще се мотивирате за предстоящия ден в календара си и ще се стремите към по-добри резултати.

6. Забравете за скучните неща

Ако мисълта за даден спорт ви е звучала ужасно вчера и днес, най-вероятно ще ви звучи ужасно и утре. Открийте спорта, който е най-подходящ за вас, така че да се чувствате добре и да тренирате с желание.

Ако упражненията във фитнес залата не са ви по вкуса, опитайте нещо различно като танци, плуване, йога, планински туризъм , футбол или баскетбол. Важно е да правите нещо, което ви е приятно и ви кара да се чувствате щастливи.

7. Сменяйте често уредите за упражнения

Непрекъснато обновявайте тренировките си и използвайте нови уреди. Запознайте се с функцията на другите уреди във фитнес залата и калориите, които се изразходват на тях за час.

Например калориите, които се изразходват за един час на машината за гребане са равносилни на тези от бягащата пътека. Когато използвате различни уреди, упражненията ви ще са разнообразни и няма да изпадате в рутина.