Алергията през септември се предизвиква от цъфтящите плевели, от употребата на сезонни плодове, появата на плесени и активизацията на акарите или домашните кърлежи, които се размножават най-интензивно в домашния прах и то точно в края на лятото и началото на есента, тоест през настоящия период.

Септември е времето за цъфтежа на полските плевели, на изобилието от плодове и зеленчуци. Към края на месеца и най-активно в началото на октомври листата на дърветата започват да капят, а влажността на въздуха се повишава.

Всички тези фактори се отразява неблагоприятно на хората, които страдат от сезонна алергия – полиноза. При тях се наблюдават характерните симптоми на алергична реакция.

Защо се появява септемврийската алергия и как да си помогнете? Четете в настоящата статия.

Виновници за септемврийската алергия

Провокаторите на алергични реакции в началото на есента са няколко. На първо място това е прашецът от плевелите, които са в период на цъфтеж през есента.

Трудното за хората, страдащи от алергии е в това, че престоят далеч от местата, където растат тези бурени решава проблема само отчасти. Тъй като микроскопичните частици прах се разнасят от вятъра по въздуха и присъстват дори в домашния прах.

Вторият виновник за алергична реакция през септември – това е плесента.

С идването на есента слънчевото греене значително намалява, това най-силно се усеща през последното десетдневка на месеца, тоест 20-ти, когато идва и същинската есе, а влажността на въздуха се увеличава.

Това способства за появата на плесени в жилищата. Освен това окапващите есенни листа са комфортно място за обитаване от спори и плесенни гъбички. Вятърът ги издига във въздуха, пренасяйки спорите на големи разстояния.

Още един мощен септемврийски алерген – домашните кърлежи или акарите. Началото на есента им осигурява оптимални условия за обитаване и за размножаване.

Кърлежите живеещи в домашния прах идеално се чувстват в жилището, когато температурата на въздуха е между 18 и 26 градуса по Целзий, при повишена влажност и в недостатъчно проветряване на жилището.

Алергия през септември е възможно да се предизвиква от употребата на плодове – грозде, диня, пъпеш, сливи, праскови, екзотични плодове, например манго.

Освен това през септември понякога времето е доста горещо, дори тази година се очертава такава като се очаква тези дни максималните температури да достигнат до 37 градуса, което от една страна е добре, защото ще ни се отдаде възможност още веднъж да си насладим на морето и прекрасните български плажове, разбира се ако разполагаме с достатъчно време затова.

Но от друга страна при хората, страдащи от фотодерматоза, силното слънчево греене предизвиква появата на алергични симптоми.

Как се проявява алергията през септември?

Симптомите на заболяването съответстват на характерните проявления на полинозата.

Основните от тях са:

• Алергичен ринит – воднисти секрети от носа, запушване на носа със затрудняване на носовото дишане; усещане за раздразнение в гърлото, кашлица, кихане. Алергичните реакции могат да се усложнят до синузит, отит или ларингит.
• Конюнктивит, сърбеж и зачервяване на лигавиците на очите, сълзене;
• Бронхиална астма, пристъп на задушаване;
• Алергичен дерматит – поява на обриви под формата на мехурчета или зачервявания;

Обикновено у алергичния не се появяват всички симптоми веднага, а само няколко от тях.

Профилактика и лечение на септемврийска алергия

Преди да започнете лечение е необходимо да се убедите, че причина за горепосочените симптоми е действително алергия.