Понякога това, което искаме да правим и това, което трябва да направим са две различни неща. И поради този факт ние изпитваме чувство за вина. Прокрастинацията е състояние на съзнателно постоянно отлагане, към което човек вече е привикнал, на най-важните задачи за по-късно.

Налага ви се да изпълните важно заръка на началника ви, но много ви се иска да изпиете чаша кафе и да видите какво ново се е случило в социалните мрежи.

Необходимо е да подредите вещите си в гардероба и да изхвърлите ненужното, но същевременно ви се иска да си починете и така цялата ви седмица минава в отлагане.

Когато ние отлагаме прекалено много, ние не успяваме да изпълним задачите си в последната минута. В резултат на това ние се стресираме поради това, че времето изобщо не ни стига.

А отделно и започваме да изпитваме чувство за вина и гняв към самите себе си, понижава се цялостната ни самооценка и загубваме до голяма степен вярата в собствените си способности.

За да престанем да отлагаме, е необходимо някак си да се преборим със старите си навици и да придобием нови.

1. Съставете си списък със задачите

Не трябва да планирате на ум, напишете този списък със задачи в тетрадка или в дневник, като можете да използвате или електронен файл за тази цел. Често самият процес на записване на задачите спомага за по-лесното фокусиране върху тях.

Поставяйте си приоритети – какво е необходимо да направите незабавно? Преценете приблизително колко време ще ви отнеме всяка задача и планирайте деня си, изхождайки от това.

Не следва прекалено много да „натоварвате“ дневния си график, оставете си „място“ за неочаквани произшествия и спешни дела.

2. Разделяйте задачите си на по-малки

„Раздробявайте“ по-големите задачи на по-малки. Планирайте и изпълнете първата точка, дори ако тя е малка и незначителна. И така зачертавайте точка по точка.

3. Определете си срок за изпълнение

Установете си дедлайн /краен срок/ за изпълнение на задачата. Работете на кратки времеви интервали вместо на по-продължително време. След изпълнение на всяка част от задачата си почивайте.

4. Разкажете на някой друг за задачата

Понякога човек да принуди себе си да направи нещо, му е нужен тласък отвън. Ние отлагаме много по-рядко, когато знаем, че някой следи за изпълнението на задачата ни. Ако например кажем на съпруга или съпругата си или някой друг близък, че смятаме да направим нещо, то тогава се мотивираме повече да довършим работата до край.

5. Визуализирайте

Създайте в съзнанието си ясна картина на изпълнената задача и как вие ще се почувствате, когато сте я изпълнили. Съсредоточете се върху резултата, а не върху процеса. Почувствайте как тежестта на отговорността изчезва, когато сте свършили всичко.

6. Избавете се от всички възможни дразнители

Изключете телевизора, телефона и всичко, което може да ви отвлече вниманието от изпълнението на задачата. Създайте си спокойна обстановка, където няма да има никакви дразнители, които да ви отклоняват вниманието.

7. Бъдете реалисти

Стремежът към съвършенство и желание за всестранно развитие по определен път – това е една основните причини за прокрастинацията. Ако вие очаквате момента, когато ще направите всичко идеално, вие никога нищо няма да направите. Никой не е идеален, достатъчно е просто старание.