Пиенето на няколко чаши кафе на ден може да помогне на хората да избегнат запушване на артериите.

Това е известен рисков фактор, който може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, смятат корейски изследователи.

Те изследвали повече от 25 000 мъже и жени, които преминали рутинни проверки за здравето на работното им място. Служителите, пиещи умерено количество кафе, от 3 до 5 чаши на ден, са с по-малък риск от ранни признаци на сърдечно-съдови заболявания, показват медицинските тестове.

Откритията подновиха дебата за това, дали кафето е полезно за сърцето.

Сърдечни ефекти

Има много обърквания, когато става въпрос за ефекта на кафето върху здравето на сърцето.  Ангиограма, показваща коронарната артерия, разкрива, че болестите на сърцето могат да запушат артериите, снабдяващи с кръв сърдечния мускул.

Някои изследвания  са свързани с вредите от кафето, като повишен холестерол или високо кръвно налягане, докато други смятат, че напитката може да предложи достатъчно добра защита на сърцето.

В крайна сметка няма убедителни доказателства и новите изследвания, протичащи в Южна Корея, които са публикувани в списание Heart, добавят само няколко неща към въпросната тема.

Необяснима връзка

В проучването, изследователите използват медицински тестове, за да оценят здравето на сърцето. По- конкретно, те търсят някакво заболяване на артериите, снабдяващи с кръв коронарните артерии.

Необходими са още изследвания, за да  се потвърдят тези факти и да се разбере причината за асоциациите.

„При коронарната болест на сърцето, коронарните артерии се запушват с постепенно натрупване на мастно вещество по техните стени”, казва Виктория Тейлър от британска организация, която се занимава с изследването на сърдечни заболявания.

Изследователите се опитват да намерят калций в стените на коронарните артерии, за да  се разбере, че болестта може би започва да се развива. Нито един от доброволците, включени в корейското проучване  не показва признаци на сърдечно-съдово заболяване, но повече от един на 10 от тях  има видими калциеви отлагания според тестовете.

След това изследователите преглеждат резултатите от тестовете на служителите, които консумират кафе редовно, като същевременно приемат и други потенциални рискови фактори за здравето на сърцето като тютюнопушене или имат семейна история, свързана със сърдечните болести.

Хората, които пият няколко чаши кафе на ден, има много по-малка вероятност да натрупат калциеви отлагания в техните коронарни артерии, отколкото хората, които не консумират кафе или надвишават дневната доза. Но авторите на изследването повтарят, че са необходими повече изследвания, за да се потвърди  и обясни връзката между двете неща.

Кафето съдържа стимулант, наречен кофеин, както и множество други съединения, но не е ясно дали това причинява добро или зло на организма.

„Това изследване наистина подчертава потенциалната връзка между консумацията на кафе и по-ниския риск от запушване на артериите, но този фактор все още подлежи на много изследвания, за да се потвърдят тези факти”, каза Виктория Тейлър.

„ Трябва да внимавате при анализирането на тези резултати и да не прибързвате със заключенията, тъй като изследването се основава на южнокорейското население, което има различен стил на хранене и начин на живот от хората в останалите краища на света”, добави тя. Американски експерти твърдят, че дневната доза кафе, която се смята за безопасна, е до 400 милиграма.