Лятото неизбежно върви към края си, а това означава, че е време да се запасим с витамини. Ще ви подскажем най-полезните храни през август, които е добре да включим в менюто си.

1. Патладжани

Една от най-полезните храни на август. Полезни са с това, че помагат за понижаване на холестерола в кръвта, насищат организма с калий, подобряват сърдечната функция и нормализират обмена на водата и на солите.

Съдържа витамин С, В, В2, РР, каротин, желязо, фосфор, магнезий, калций, натрий. Калоричността на патладжана е общо 25 килокалории на 100 грама.

2. Тиквички

Полезна храна, която е богата на белтъчини, въглехидрати, аскорбинова киселина, каротин, пектин, витамини от група В, магнезий, натрий, калций и желязо.

Калият в тях е дори повече, отколкото в патладжаните. Също може да коригира евентуални нарушения в баланса на солите и течностите в организма. И освен това подпомага екскрецията на лошия холестерол. Калоричността на тиквичките е 17 килокалории на 100 грама.

3. Гъби

Полезни са с това, че не губят полезните си свойства при термична обработка. Богати са на витамини, антиоксиданти, аминокиселини и множество минерали.

Гъбите са източник на растителни белтъци, затова са незаменими за вегетарианците. Калоричността на сварените гъби е сравнително ниска – от 16 до 50 килокалории за 100 грама.

4. Диня

Това е удивителен и полезен плод на месец август, който съдържа малко калории и е много полезен. Освен това пречиства черния дроб, бъбреците, оказва диуретично и жлъчегонно действие.

Също в динята се съдържа антиоксидантът ликопен. Калоричността на динята е 30 килокалории на 100 грама.

5. Пъпеш

Съдържа почти всички ценни витамини и минерали, сред които желязо, калций, витамин А, С, В1, В2, РР. Полезен е при анемия и малокръвие, и за това е полезна най-вече за бременни, при повечето от които анемията е физиологична.

Калоричността на пъпеша е 34 килокалории за 100 грама.

6. Ябълки

Сред най-полезните храни на август са ябълките. Към средата на месеца започват да узряват най-ранните сортове. Ранните ябълки съдържат витамини С, А, В и пектини.

Тези плодове пречистват кръвта, успокояват нервите, положително влияят на кожата, косата и ноктите. Калоричността на ябълките е 52 килокалории на 100 грама.

7. Царевица

Съдържа витамини от група В, С, РР, фосфор, калий, флуор, мед. Царевицата подобрява обменните процеси понижава апетита. Калоричността на варената царевица е 123 килокалории за 100 грама.

Включете в лятното меню тези полезни храни и така ще наситите тялото с витамини, които ще са ви необходими за зимните месеци, когато по-голямата част от плодовете и зеленчуците, които се предлагат по магазините са вносни. Тогава единствено зеленият лук остава български на пазара.

Разбира се, наскоро вредата от употребата на храни, съдържащи нитрати беше отречена като безопасните дози бяха повишени до над 1000 мг дневно.

Но все пак за предпочитане е прясната продукция, която сега е в голямо изобилие по пазарите, така че защо да не се възползваме.
Важна препоръка е да не се прекалява.

Да, прекрасно е да се ядат дини и пъпеши – но само ако са до 500 грама дневно. Защото принципно една диня е 7-8 килограма, и е много лесно човек да преяде, както с диня, така и с пъпеш, а тогава проблемите с храносмилането – киселини, газове, са почти гарантирани, дори направо на 100%, като се проявяват най-силно във вечерните часове.