Ревматоидния артрит е заболявания, както е известно, при което се засягат ставите, кръвоносните съдове и вътрешните органи на човека. При откриването на това заболяване, се правят кръвни изследвания с установяване наличието на ревматоиден фактор.

В случай че в кръвната проба се установи такъв и се постави диагноза „ревматоиден артрит“ по други симптоми, то това заболяване се нарича серопозитивен ревматоиден артрит.

Ако пък такъв фактор не се установи при лабораторния анализ на кръвната проба, а диагнозата е за същото заболяване, то тогава артритът е серонегативен и се среща при 20% от хората, страдащи от ревматоиден артрит.

Какви са основните причини за възникване на заболяването?

Понастоящем не са известни точните причини, обуславящи развитието на ревматоиден артрит. Но към факторите, при които вероятността от възникването му се увеличава се отнасят:

 1. Генетичната предразположеност;
 2. Възраст над 40 години;
 3. Травми;
 4. Стрес;
 5. Алергия;
 6. Инфекциозни заболявания;
 7. Ендокринни нарушения;
 8. Преохлаждане;
 9. Влошено състояние на околната среда;

Заболяването се отнася към автоимунните. При тях няколко вида имуноглобулини, които се образуват от организма на човека, се възприемат от имунната система като чужди тела и се атакуват от нея.

В случая със серопозитивния ревматоиден артрит антителата, образувани от имунната система, засягат ставната капсула, вследствие на което вътре в ставата възниква възпаление, което може да доведе до разрушаване на самата става и засягане на тъканите, хрущялите и костите, разположени до ставите.

Серопозитвният ревматоиден артрит рядко започва остро. Обикновено заболяването се развива бавно, а симптомите му се проявяват незабележимо за заболелия. Първоначално се засягат малките стави на горните и долните крайници, след това в процеса се въвличат по-големите стави и гръбнака в областта на шията.

Болният губи апетит, започва да отслабва, без да е променил хранителните си навици и често се изпотява без причина, сутрин, или след дълъг отдих, чувства скованост във всички стави.

При прогресирането на артрита под кожата се появяват ревматоидни възли, които лесно се установяват в областта на лакътната става. Също при серопозитивен артрит се установяват и некрози в точковидна форма по кожата. Острият ревматоиден артрит освен всички изброени симптоми се проявява и с треска.

Стадии на ревматоиден артрит

Определят с помощта на рентгеново изследване. Различават се следните стадии:

 1. Начален стадий – околоставна остеопороза;
 2. Втори стадий – наблюдава се остеопороза, а също и свиване на лумена на ставната капсула;
 3. Трети стадий – към остеопорозата и намаляването на обема на лумена на ставната капсула се присъединява и ерозията на костите;
 4. В четвъртия стадий се развива и анкилоза на ставите;

Протичане на серопозитивен ревматоиден артрит

Освен ревматоидния фактор, в кръвта се установяват повишение на скоростта на утаяване на еритроцитите и покачване на нивата на С-реактивния белтък в кръвта, също се понижават нивата на хемоглобина. Протичането на полиатрита може да бъде различно – от леки форми с продължителна ремисия на заболяването, до тежки ставно висцерални форми.

При това заболяване в организма протичат следните изменения:

 • Уврежда се съединителната тъкан;
 • Засягат се кръвоносните съдове;
 • Под кожата се появяват плътни новообразувания – ревматоидни възли;
 • Увеличават се лимфните възли;
 • Размерите на черния дроб и на далака се увеличават;

 

Използват се следните методи:

 • Медикаментозен;
 • Физиотерапия;
 • Лечебна физкултура;
 • Диетотерапия;
 • Хирургична интервенция;

При своевременно започнато лечение на заболяването е възможно постигането на пълна ремисия.