Всеки втори човек, според учените, в определен период от своя живот ще се сблъска с рака. На никой от нас не би му се искало да изпитва тези усещания и ето няколко прости начина да се предпазите от опасната болест.

1. Почистване на дома

Дори такива обикновени натоварвания като почистване на дома, вече спомагат за предотвратяване на рака. Изследванията показват, че регулярната физическа активност играе огромна роля за профилактиката на няколко вида рак, сред които тумори на червата и гърдите.

Учените засега не са стигнали до единно мнение за това по какъв начин това се случва, но съществува теория за стабилността на хормоналния фон, която спортът ви помага да поддържате.

2. Морков

Няма нищо лошо в консумацията на храна между основните хранения само при условие, че избирате здравословните варианти. Увеличаването на калорийния прием със 100 килокалории над нормата води до добавянето на 5 килограма телесното тегло годишно.

Не е нужно да се отказвате от тези закуски, които има за цел да ви заситят, но спазвайте правилото да избирате най-важните. Например, зеленчуковите салати или обикновеният морков.

Помнете, че наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с 10 разновидности на рака, сред които злокачествени образувания на червата, гърдите и на черния дроб.

3. Никакъв бял хляб

Употребата на големи количества сол способства за увеличаване на артериалното налягане, а също и за повишаване на риска от рак на стомаха. Според учените, солта уврежда лигавицата на стомаха.

Постепенно понижавайте количеството сол, което приемате с храната, докато напълно я изключите. Въпреки това последните изследвания показват, че приемът на сол в определени рамки 5-6 грама дневно способства за поддържане на добро здраве.

А пълното изключване на приема на натриев хлорид не се отразява добре на здравето и дори може да доведе до по-висока смъртност сред възрастните хора.

4. Вегетарианство веднъж седмично

Съществуват немалко доказателства за това, че употребата на червено месо увеличава риска от рак на дебелото черво. Това е свързано с методите на съхранение и осоляване на месото, добавянето на различни видове консерванти.

Поне веднъж седмично не консумирайте месо – например вместо месо да консумирате яйца, млечни продукти, които са добри източници на белтъчини и добре засищат.

5. Говорете прави

30 минути дневно физическа активност съществено снижават риска от рак. Ако ви е трудно да посещавате спортна зала, то по-добре е да разговаряте по телефона изправени, а не седнали. Пробвайте да се храните прави или да работите изправени известно време на компютъра.

6. Вместо телевизор разходка

Намалете времето, което прекарвате пред телевизора, заменете го с разходки на свеж въздух. Може да се окаже полезно за вас, ако си вземете куче. Между впрочем това е прекрасен начин да понижите нивата на стрес и да запознаете с нови хора.

7. Ранна бременност

Тъй като женският организъм е устроен от природата по такъв начин, че да ражда деца всяка година, според някои учени при жени родили 10 и повече деца рискът от развитие на онкологични заболявания се понижава с 2 пъти.

Тази статистика се отнася основно за на рака на млечна жлеза, яйчниците и матката.

Обикновено многодетните майки раждат първото си дете в много ранна възраст и съгласно доказани научни данни именно ранната бременност активира защитният женския механизъм, подпомагащ борбата с рака на млечната жлеза.

При жените, които раждат до 20-годишна възраст рискът от рак на млечната жлеза е с 2 пъти по-нисък в сравнение с тези, решили да раждат след 30-годишна възраст.