Дори от най-големите трудности и неприятности човек може да извлече поука, която ще му помогне да стане по-добър. Ако сте в лошо настроение? Ето 9 неща, които е нужно да си припомняте, когато си казвате, че днес не ви е ден.

1. Никой не ви е обещал, че животът ви ще бъде идеален

Вашето щастие не е необходимо да зависи от това, съответства ли ежедневието на очакванията , които вие сами си създавате. Не е лошо човек да бъде амбициозен, но той няма да успее да бъде идеален. И ако мислите по друг начин, вашият живот ще бъде постоянно изпълнен с разочарования.

2. Успехът не идва за една нощ

„Дърветата, които бавно растат дават най-добрите плодове“ – Молиер

Не е нужно да се самозалъгвате и да се надявате, че успехът ще дойде бързо. Невинаги е лесно да бъдем търпеливи, но всяка текуща работа изисква време и понякога то изобщо не е малко. Ако вие се разстройвате и загубвате вяра, си припомняйте защо тази цел е важна за вас и защо сте започнали да се стремите към нея.

3. От всички трудности можете да извлечете полезен урок

Никога не се оплаквайте от това колко ужасен живот имате. В трудни моменти никой не е в състояние да осъзнае полезността на тази препоръка, защото мислейки за лошото, човек едва ли би се почувствал по-добре.

Опитайте се да извлечете полза от измъчващите ви проблеми, така вие ще постигнете позитивни изменения, които биха предотвратили подобни ситуации в бъдеще.

4. Без лошото е невъзможно по достойнство да оцените по-доброто

„Силата не идва от победите. Борбата развива силата. Сблъсквайте се с трудностите и не им поддавайте – ето това е силата “ – Арнолд Шварценегер

Ако ви се е случило нещо неприятно не се отчайвайте. Когато губим е много трудно да намерим повод да се усмихнем, но как още можете да намерите начин да подобрите себе си?

Ако погледнете на неуспеха като част от процеса на самото развитие, вие ще оставате в позитивно състояние и ще можете упорито и правилно да се движите към целите си толкова, колкото е необходимо.

5. Плачът – е нещо нормално

„Не е нужно да се извинявате за своите сълзи. Без емоции ние бихме били само роботи“ – Елизабет Гилбърт

Не се бойте да плачете. Това не е признак на слабост, а приемлив начин да изпуснете парата и да се освободите от негативните емоции. Ако тези чувства се натрупват и изобщо не се освобождават, то с времето ще ви става все по-трудно да се справяте с тях.

6. Не трябва да се безпокоите за целия свят

„Безпокойството не освобождава твоя утрешен ден от преживявания, а само отнема силите от твоето днес “ – Кори тен Бум

Не е нужно през цялото време да се вълнувате. За човека е присъщо да си представя всевъзможни варианти на събитията, но, в края на краищата, тези безпокойства се превръщат в психологически кошмар, който сами си устройваме.

Ако се избавите от мислите за това, че не можете да контролирате всичко по еднакъв начин, ще се сдобиете със сили да се концентрирате върху нещата, които можете да промените.

7. Животът на другите не е толкова красив, колкото изглежда

Не е нужно да сравнявате жизненият си път с този, който ви показват другите хора онлайн. В това да общувате с приятели в Интернет няма нищо лошо, но не следва да вярвате на всичко, което ви показват.