За това, че имунитетът е необходимо да се укрепва, знае всеки. Въпреки това с тази тема са свързани немалко митове и заблуждения. И в тази връзка ще се опитаме да развенчаем най-популярните от тях.

Разбира се, когато в дома ви има малко дете, следва да спазвате елементарни хигиенни правила, но прекаленото вманиачаване е опасно, тъй като излишната стерилност на околната среда възпрепятства нормалното формиране на имунитета.

Родителите могат смело да целуват детето си и да го вземат на ръце, стига предварително просто да са си измили ръцете със сапун – особено след като са били на улицата.

Стерилизирането на детската посуда също не е задължително – измиването и накисването ѝ в кипяща вода е напълно достатъчно. Преди кърмене майката може просто да забърше гърдите си със салфетка, напоена в топла вода или да я измие с детски сапун.

В кърмата може да има известно количество бактерии, което не е показание за отмяна на кърменето или за стерилизиране на млякото.

Но излишният стремеж към чистота може да бъде опасен. Тъй като природата не търпи празнота и „победените“ микроби често биват заменени с нови още по-опасни. Обществена тайна, че в продължение на няколко десетилетия в българските родилни домове често избухваха инфекции.

Причината – режимът, стремящ се към стерилност – обеззаразяване, миене с хлор. Всичко това ограничило нормалната микрофлора и позволило размножаването на агресивна. Тъй като именно патогенните микроорганизми често се оказват по-устойчиви към антисептична атака.

1. Мит №1 – силният имунитет се справя с всяка една инфекция

Действително, в повечето случаи при контакт с вируси и бактерии организмът побеждава. Тъй като ние влизаме в контакт с различните микроби постоянно и ако не беше така ние щяхме постоянно да боледуваме.

Но дори и най-съвършеният може да се окаже безпомощен пред голямо количество патогенни агенти. Освен това съществуват редица заболявания като морбили и варицела, към които човек има 100% възприемчивост, тоест при среща с причинителя всеки заболява.

2. Мит №2 – всички заболявания се дължат на отслабен имунитет

Човешкият организъм е съвършен и най-често за възникването на заболяване не е достатъчно нарушаването на едно звено в здравната верига – се включват мощни компенсаторни механизми. Но нарушаването на имунитета последната липсваща капка за възникване на патологичен процес.

3. Мит №3 – алергията се появява поради понижен имунитет

По-скоро алергичните заболявания могат да се наричат прекомерна, извратена реакция на имунната система на безобидни вещества, попадащи в имунната система. Да кажем 2 души изяли по сандвич със соево сирене.

Единият от тях го изял и забравил, а другият започнал да киха. Имунната му система произвела голямо количество ненужни антитела, които нормално трябва да се развиват при стълкновение с агресивен материал.

4. Мит №4 – за да не боледува човек е нужно да приема имуностимулатори

Западни лекари провели експеримент сред 2 групи хора. На първата давали имуностимулатори, а на другата плацебо. В първата група се увеличили случаите на алергии, като нивото на заболеваемост от ОРЗ останало еднакво.

С използването на мощни препарати може да се постигне засилване на имунитета. Но това дава само временен ефект.

5. Мит №5 – имунитетът се понижава поради вегетосъдова дистония

Понижаването на имунитета изобщо не е свързано с това заболяване. Освен диагнозата ВСД често се поставя неоправдано.

Ако пациентът има ускорено сърцебиене, студени, влажни ръце, корема го боли – според повечето лекари този човек има ВСД. Но всъщност такова заболяване няма, а има само комплекс от симптоми, които могат да бъдат признак на различни заболявания.