Колкото и да се стараем, по време на празници и почивни дни обикновено прекаляваме с трапезите. Най-големите празници на годината и почивните дни около тях вече са зад гърба ни и кантарът вече показва, че сме напълнели с няколко килограма.

Какво да правим? Най-важното – да не са глупости.

Кои са основните грешки, които допускат отслабващите, когато видят няколко допълнителни килограми на кантара?

1. Ругаят себе си и се наказват

Никакви ругатни и още по-малко депресията ще ви помогне да станете по-стройни. Негативизмът още не е помогнал на никого.

Негативното отношение към собствената личност води до емоционален глад, поради който усещате постоянна нужда от храна. Приемете увеличаването на теглото като временна трудност, с която ще се справите лесно и просто.

В края на краищата, имате достатъчно време. Освен това – съществуват толкова вкусни продукти, способстващи отслабването.

2. Пропускате закуската, обяда или вечерята

Като цяло, всякакви обичайни хранения. Особено опасно е да се пропуска закуската. Изследванията на повечето учени доказват, че ако не закусваме, то преяждаме на обяд или на вечеря.

Освен това храненията на всеки няколко часа помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

Просто планирайте междинните хранения от по-рано, и се старайте интервалите между отделните хранения да бъдат не повече от 4 часа.

3. Не обръщате внимание на глада

Дресировката с въздържание също не помага. Организмът винаги ще вземе своето. А когато се научите да слушате себе си и да хапвате в нужното време, то ще престанете да укорявате себе си, затова че сте преяли и ще започнете да обичате себе си повече.

Най-важното, на което е необходимо да се научим – да ядем, когато не сме много гладни и да спираме да ядем, когато сме леко заситени.

За съжаление, често се получава да бъркаме глада с апетита. Гладът е защитен механизъм, когато организмът се нуждае от попълване на енергийните запаси.

А апетитът е желанието да изядем нещо именно в този момент. Например, гладът може да се залъже с едно парче пица.

И след това да изядем още 2, защото пицата е била вкусна. Тоест апетитът се изразява с фразата – „С очи можем да изядем повече, отколкото със стомаха“ . Именно с нашето желание да хапнем нещо вкусно спекулира и рекламата.

4. Непрекъснато теглене

Пътят към доброто здравословно състояние и правилното сваляне на килограми е спокойствието и търпението. И последователността, разбира се.

Необходимото, не прекомерното физическо натоварване, сънят в необходимо количество – не по-малко от 7 часа. И по-малко стрес. А тегленето на всеки 2 часа също е стрес.

Помнете, че при норма човек не трябва да сваля повече от 2 килограма седмично.

5. Прекарване във фитнес залата повече от половин ден

Пъхтенето на пътеката, при неудържимо увеличаване на натоварването е опасно. Тъй като така само ще разгорите апетита. Освен това твърде високото физическо натоварване може да бъде просто опасно – за ставите и кръвоносните съдове.

Спокойствието, последователността и доброто настроение – ето това е гаранция за успех.

6. Търсене на нова диета

Всеки правилен хранителен режим е разчетен за дълъг период от време. И по-скоро това е начин на живот, отколкото някакво експресно отслабване.

7. Покупка на дрехи с по-голям размер

Не губете оптимизъм – едва ли сега ще можете да влезете в тесните джинси, но това не е повод да купувате с по-голям размер.