Учените отдавна са доказали, че сънят е важен, за да поддържаме добро здраве. Докато спим в тялото се задействат милиони процеси, които помагат за функциониране на нормална мозъчна дейност, за подобряване на клетъчната активност или за възстановяване на повредена тъкан.

Недоспиването води до рязка промяна в настроението, раздразнителност и липса на концентрация. Голям брой изследвания, показват как липсата на сън влияе върху отделни части на тялото. Проучванията установяват, че последствията могат дори да застрашат човешкия живот, понеже предразполагат към редица болести като рак, диабет и сърдечно-съдови проблеми. На какви рискове се излагаме, когато лишаваме тялото си от сън и защо възстановителната почивка през нощта е толкова важна?

Алцхаймер

Изследване, проведено в университета „Джон Хопкинс“ през 2013 г. установява, че липсата на сън води до поява на Алцхаймер, освен това може да повлияе и на скоростта на прогресията на заболяването. Учените анализират проведени по-рано изследвания, в които се предполага връзка между липсата на сън и поява на болестта. Те са открили, че мозъкът се нуждае от сън, за да премахне така наречените „мозъчните отпадъци“, които са причина за деменция.

За да се докажат предположенията на учените се провежда ново изследване, в което участват 70 души на възраст между 53 и 91 години. Участниците се подлагат на сканиране с позитронно-емисионна томография (PET), а според резултатите хората, които се оплакват от редовни нарушения в съня имат по-голямо количество бета-амилоидни отлагания в мозъка. Това съединение е по-известно като маркер на болестта на Алцхаймер.

Затлъстяване и диабет

Диабетът отдавна се свързва с липсата на сън, но едно скорошно проучване на Чикагския университет показва, че това твърдение е вярно. Изследователите доказват, че нивата на мастните киселини в кръвта влияят на скоростта на метаболизма и способността на инсулина да регулира кръвната захар. Но те все още търсят отговор на въпроса: „Как липсата на сън влияе върху натрупването на мастни киселини?“. Това е причината да проведе допълнително изследване, което е съсредоточено върху моделите на съня при 19 мъже.

Според резултатите, тези които са спали само четири часа в продължение на три нощи имат повишени нива на мастни киселини, най-вече между 4 часа и 9 часа сутринта. Мастните киселини при участниците са се повишили между 15-30%. Тези резултати са причина за по-висока степен на инсулиновата резистентност, а всички признаци водят до поява на болестта диабет.

Сърдечно-съдови заболявания

Резултатите от проведено наскоро изследване са представени по време на годишната среща на "Европейското дружество по кардиология" от „Euro Heart Care“. Те доказват, че нарушенията в съня са причина за поява на сърдечно-съдови заболявания. В изследването участват 657 мъже на възраст между 25 и 64 години. Според резултатите две трети от хората, които са получили инфаркт страдат от недоспиване.

Нещо повече хората, които се оплакват от разстройство на съня са изложени на 2.6 пъти по-висока опасност от инфаркт на миокарда, сърдечна атака, която се проявява, когато сърдечният мускул умира и 1.5 до четири пъти по-голям риск от инсулт.

Самоубийство

Друго изследване показва шокиращи резултати, като установява, че съществува връзка между повишеният брой на самоубийствата при възрастни и липсата на сън. Двадесет души, които са участвали в проучване на Станфордския университет по медицина и са страдали от разстройство на съня са се самоубили. Изследването е продължило 10 години, а участие са взели 420 души от средата до края на зрялата възраст. Изследователите заключват, че липсата на сън увеличава с 1,4 пъти вероятността от самоубийство.

Според изследванията хората, които са най-уязвими са бели мъже прехвърлили 85-годишна възраст, а повишената честота на самоубийствата се дължи на фактори като здравословни проблеми, стрес или липса на сън, които се увеличават с напредване на възрастта.