Лукът е добре познат на всички нас и едва ли има домакинство, в което не се използва. Макар и да не е любим на всички, ползите от употребата му са много и са известни още от древността.

Лукът е бил една от основните съставки в храната на хората от близо 7000 години. Лукът има изключително ценни лекарствени приложения, за които ще говорим днес.

1. Една глава лук представлява същинска бомба от витамини

Полезните свойства на лука се дължат на богатия му състав. Лукът е изключително богат на витамин С, витамин В6, калий, магнезий, селен, калций и и други минерални компоненти в по-малки количества.

2. Незаменим в сезона на настинките

Добре познатият ни кромид лук притежава бактерицидни и антисептични свойства, като се бори с вирусите. Предците ни често са използвали лука за лечение на хрема и кашлица.

Лукът в комбинация с мед има доказано добро действие при лечение на бронхит.

3. За здраво сърце

Лукът съдържа полезни съединения, които намалят триглицеридите, редуцират нивата на „лошия“ холестерол и нормализират високото кръвно налягане. В лука се съдържа веществото кварцетин, което е вид антиоксидант и, доказано, намалява потенциалният риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

4. Полезен за храносмилателната активност

Лукът е богат на фибри и пребиотици, които са от ключово значение за доброто здраве на червата. Пребиотиците са вид фибри, които при разграждането им от чревните полезни бактерии, създават късоверижни мастни киселини. Късоверижните мастни киселини укрепват здравето на чревната микрофлора, подобряват храносмилането и в същото време засилват имунитета срещу външни бактерии.

5. За доброто здраве на устната ни кухина

Може би това твърдение ви се струва леко противоречиво, като се има предвид не особено свежият аромат, който придобива дъхът ни след като хапнем лук. Това обаче не значи, че той може да ни навреди.

Експериментални проучвания са установили, че дъвченето на суров лук за около 2 минути успява да убие вредните микроби в устната кухина и гърлото. По този начин предотвратява развитието на перорални инфекции.

6. Предотвратява образуването на злокачествени образования

Лукът е богат на антиоксиданти, сред които са именно кварцетинът и витамин С. Благодарение на всички откррити в него антиоксидантни вещества, редовната му консумация успява да редуцира вредното влияние на свободните радикали.

По този начин, здравите клетки е по-малко вероятно да започнат да се делят неконтролируемо и да образуват тумори.

7. Антидиабетно действие

Някои съединения, открити в лука, сред които са хромът и кварцетинът, взаимодействат с клетки на панкреаса, черния дроб и скелетните мускули. По този начин се регулират нивата на кръвната захар в тялото.