Всеки, който в даден момент се е опитвал да свали килограми знае, че в този период цялото ни ежедневие, съзнателно или ни, се обвързва с придържането към определен хранителен или тренировъчен режим. Единствената почивка, която имаме е в момента, в който заспим. Да, ама не!

Макар и ние да не го осъзнаваме, по време на сън тялото ни продължава да върши работа. Това, разбира се, включва и обработката на храната и дейността на метаболизма ни.

Оказва се, че е напълно постижимо да се грижим за стройната си фигура, ако се наспиваме добре. Затова в днешната статия ще ви запознаем с някои важни принципи, които ще ни помогнат да поддържаме форма дори и чрез съня.

Защо сваляме килограми, докато спим

Нуждата от сън означава, че количеството на мелатонина в тялото ни се е повишил. Всъщност, мелатонинът е един от главните фактори за качествен сън.

Установено е, че когато тялото ни произвежда достатъчно мелатонин настроението ни се подобрява, апетитът ни е по-контролиран и организмът не е склонен да трупа излишни мазнини.

Освен това, по време на сън се отделя ¾ от количеството растежен хормон за едно денонощие. Ще попитате как е обвързано това със свалянето на килограми?

Растежният хормон има силен анаболен ефект, което означава, че той стимулира протеиновия синтез при мускулната тъкан и активира метаболизма на мазнините. Това означава, че мастните киселини от клетките се мобилизират и се използват като източник на енергия.

Ако сънят ви напоследък не е достатъчно качествен или пък спите малко, то е важно да промените това бързо. Липсата на сън, в дългосрочен план, води до хормонален дисбаланс.

Изследвания са установили, че хора които спят по-малко от 5 часа на нощ имат с близо 20% по-увеличени нива на грелин и с 15% по-ниски нива на лептин. Грелинът сигнализира на тялото ни кога е време за хранене, при което се поражда чувство на глад. Лептинът, пък, е известен като хормон на ситостта, което означава, че когато нивата му в мозъка са високи, ние се чувстваме сити. Сами си давате сметка, как недоспиването, освен по-непродуктивни, може да ни направи и по-гладни.

Има проучвания, доказващи, че когато сме добре отпочинали и наспани, тялото ни изгаря много по-ефективно калории и изгарянето на излишните мазнини се ускорява.

Ако сте от трениращите, трябва да знаете, че над 40% от издръжливостта в залата се определя от количеството и качеството на съня през нощта.

Правила за „диетичен“ сън

  • Прохладна спалня

Колкото по-хладна е стаята, в която спим, толкова повече енергия е нужна на организма за поддържане на оптимална температура на тялото. А това води до загуба на калории. Както показват изследвания, сънят в прохладно помещение подпомага метаболизма, което има благоприятен ефект и през деня.

  • А дали хапването преди сън не е полезно

Ако става дума за обилна вечеря, богата на въглехидрати и захар, сънят със сигурност може да бъде навреден, споделят специалистите. Все пак, ако сте от хората, които са почитатели на късното хранене, едно леко протеиново хапване, няма да навреди.

Чудесен вариант за такава късна закуска е изварата. Тя е богата на протеин и се обработва лесно от организма ни. По този начин метаболизма ще се активира, а и няма да има опасност от набези към хладилника късно вечер.

  • Стоп на алкохола

Фазата на бързия сън (около час – час и половина след заспиване) е времето, в което тялото ни изгаря най-много калории. Този процес, обаче може да се наруши, ако тялото ни е ангажирано с преработката на алкохола преди лягане. Ако искаме да горим калории и по време на сън, е добре да спрем консумацията на алкохол поне 3 часа преди лягане.

  • Лека вечеря

Ако вечерята ни се състои от богато и калорично меню, вместо да горим калории във фазата на бързия сън, тялото ни ще трябва да обработи всичката тази храна, вместо да е „заето“ с горене на калории. Обилното и късно хапване е съпроводено с пик в секрецията на инсулина, който не е от полза нито за здравето, нито за фигурата ни.

  • Ограничете мобилните устройства

Качеството на съня ни, до голяма степен зависи от времето, което отделяме пред екраните вечер. Синята светлина, която се излъчва от устройствата,вреди на синтезирането на мелатонина.

Ако все пак, ви е трудно да заспите, пробвайте с четене на книга преди сън, което е много по-здравословен и релаксиращ вариант.

  • Трябва да е тъмно

Некачествения и труднодостижим сън е голямо мъчение за всеки. Склонни сме да опитаме какво ли не, само и само да заспим. Един от факторите, на които малко хора обръщат внимание е наличието на светлина в стаята.

Дори слабата светлина от телевизора или лаптопа, или пък липсата на плътна завеса може да бъде причина за това неприятно състояние. Ако не можете да си осигурите тъмнина в спалнята, снабдете се с плътна маска за сън. Дори слабият източник на светлина пречи на синтеза на мелатонин и с времето води до натрупване на излишни мазнини. Тъмнината е най-добрият съюзник на здравия сън, а и, оказва се, на добрата фигура.