Силен имунитетът, добре, изглеждаща кожа, бърза обмяна на веществата, здраво сърце – това далеч не е пълният списък със „странични ефекти“, които ни осигуряват подправките.

Удивителната способност на подправките да влияят на състоянието на организма е известна още от древността, неслучайно именно на нея е отредена една от най-обемните теми в Аюрведа. Лечителите са знаели, че щипка ароматна поправка променя не само вкуса на ястието, но и животът на човека, като обръща процеса на стареене.

И съвременните изследвания потвърждават подозренията на древните хора за това, че грамотното използване на подправките спомага за удължаване на младостта.
В днешната статия ще ви представим 7-те влиятелни подправки, с които задължително ще трябва да се сдружите.

1. Канела

Способна със своя аромат да превърне всеки ден в празник.

Канелата се цени по целия свят – нейните антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства са намерили приложение под различни форми и в традиционната медицина – често се използва за подобряване на храносмилането, за лечение на инфекции на пикочните пътища и при заболявания на венците.

Канелата добре влияе и на кръвоносната система, активизирайки кръвоснабдяването, нормализирайки нивата на кръвната захар и на холестерола. И затова е желателно да се добавя към храни, които са изключително сладки, както и ако обичате прекалено много такива и обикновено прекалявате с тях.

2. Червен пипер

Искрено радващата любителите на по-горчиви ястия подправка, се отразява изключително благоприятно на състоянието на метаболизма.

Холандски учени стигнали и по-далеч и доказали, че общо половината от чаената лъжичка е способна да намали приема на калории с 10-16%. Именно заради това, а не поради митичното изгарящо мазнини действие трябва да заобичаме червения пипер.

3. Индийско орехче

Какво по-добро има вечер преди лягане от чашка топло мляко с мед и щипка индийско орехче. Тази подправка оказва магическо леко седативно действие, помага при безсъние и облекчава тревожността. Изключително полезно е индийското орехче при лечение на проблеми със стомаха.

4. Куркума

Жълтата подправка, придаваща характерният жълт цвят на кърито. Някои хора смятат куркумата за просто „украсяваща“ и вкусна добавка към ориза и за картофите, но не си струва да подценявате нейния потенциал.

Веществото куркумин, влизащо в нейния състав, притежава силно изразен противовъзпалителен, антиканцерогенен и антиоксидантен ефект, а това означава, че предпазва организма от преждевременно стареене.

5. Джинджифил

Харизматичната детокс-подправка, съхраняваща своите полезни свойства както в пресен, така и в сушен вид. Ако често ви безпокоят проблемите с корема, добавяйте щипка джиджифил във всяко ястие – тази подправка оказва газогонно, успокояващо, жлъчегонно и сгряващо действие.

6. Карамфил

Уникалната способност на щипка карамфил да отстрани зъбобола е вероятно известна на много хора. Но това далеч не е всичко, заради което следва да обичате тази удивителна подправка.

Поверете на карамфила лечението на заболявания на дихателните пътища, включително на бронхит и астма – неговото сгряващо и противовъзпалително действие подкрепя организма и помага за по-бързото оздравяване.

7. Мента

Тази освежаваща билка за чай и ястията от източната кухня притежава не само успокояващо, но и терапевтично действие. От векове ментата се е използвала за лечение на чревни разстройства, кашлица, настинка, алергия.

Нейните етерични масла действат като натурален антисептик, потискайки размножаването на бактерии и гъбички. Ментата може да се използва и за понижаване на телесната температура – за това нейно действие, отговаря, съдържащият в нейния състав ментол.