Ако редовно забравяме подходящите думи, когато говорим или усетим, че сме станали твърде мнителни, това е повод най-малкото да потърсим личния лекар и да споделим своите опасения.

Деменцията често се бърка със загуба на паметта. Но забравянето, дори в клиничен стадий, е само един от симптомите на старческо слабоумие. Освен това не е и задължителен.

При деменция се разрушават или увреждат клетките на главния мозък в различни негови части. В някои случаи първо се засягат областите, свързани със съхранение на спомените.

В други случаи под удар са поведенческите функции. В трети под удар са поведенческите функции.

В трети клетъчното разрушение влияе на скоростта на мислене, способността да разговаряме или да се ориентираме в пространството.

Колкото повече прогресира заболяването, толкова по-голяма област на мозъка то засяга. И не се спира, докато напълно не заличи човешката личност.

От старческо слабоумие днес страдат около 50 милиона души по цял свят.

Ежегодно всяка година се поставят нови по 10 милиона диагнози.

Видовете деменции са много – от известния на всички нас Алцхаймер до разнообразни съдови нарушения.

Лоша новина е, че не се лекува. Но има и добра – слабоумието може да бъде спряно, а някои симптоми могат да се потиснат, докато изчезнат почти напълно.

Най-важното е навреме да бъдат забелязани.

Какви са ранните симптоми на деменция

1.Затруднения при откриване на подходяща дума

На езика ни е, но не можем да го кажем – в подобна ситуация е изпадал почти всеки, дори млади и напълно здрави хора.

Едно е, когато случаите са единични, и съвсем друго, ако те започнат да се повтарят всеки ден.

Нарушаването на способността за подбор на правилната дума е един от най-ярките признаци на настъпваща деменция.

2.По-често забравяне

Да забравяме понякога къде сме си оставили ключа и телефона, е напълно нормално.

Ако човек започне редовно да губи най-различни неща, не може да си спомни какво е ял на закуска или какво е говорил вчера с колега, това е признак на развиващи се когнитивни нарушения.

3.Тревожност и мнителност

Наивният оптимизъм е характерен за юношеската възраст. С възрастта ставаме малко циници, песимисти и преставаме да гледаме на живота през розови очила. Това е нормално.

Ако жизнерадостен до вчера човек започне да не се доверява на хората и на света, да търси лошото във всичко. Намалени цени? Навярно искат да ни пробутат стока с изтичащ срок на годност.

Съседката ни черпи сладкиш, подозираме, че иска да ни отрови. Предлагат ни нов проект. Със сигурност е, защото никой не го иска.

4.Постоянни промени в настроението, депресия

Увреждането на клетките на мозъка може да повлияе на синтеза на важни хормони, сред които и такива, които регулират настроението.

При много болни от деменция в началния стадий на заболяването се наблюдава депресия.

5.Личностните промени

Не е важно в каква посока са. Възможно е вчерашният жизнерадостен екстроверт внезапно да стане прекалено заядлив. Или обратно, срамежлив внезапно става твърде общителен.

Всякакви промени в характера, темперамента, общуването е сигнал, на който трябва да се обърне внимание.

6.Загуба на интерес към хобито

Апатия, намаляване на интереса към занятията, които са ви били любими много години – спорт, колекциониране, опит за избягване на общуването, дори с близки приятели, още един симптом на прокрадваща се деменция.

7.Безцелност

Човек взема пазарската чанта, тръгва към магазина, но се връща без покупки. Разкарва се из дома и офиса без видима цел.

Това необяснимо поведение е признак на загуба на способност за планиране и съсредоточаване. Също не е добър признак.

8.Какво може да ни предпази от деменция

На първо място, това е движението, най-малко по 3 часа седмично умерена физическа активност. Повече разходки, колоездене, по възможност плуване.

Общуване – дори и да нямаме желание да го правим. Социалната активност е необходима на мозъка като въздуха. Помага му да се поддържа млад и здрав.

Тренировки за мозъка – четене, решаване на кръстословици, главоблъсканици, учете китайски език, следете новините, старайте се всеки ден да научавате нещо ново.