Разбира се, вероятно повечето от вас ще си кажат, че нямат нужда от подобни съвети. Но нека бъдем реалисти – в „тежка ситуация“ могат да изпаднат както крехки девойки, така и заклетите любители на алкохолни експерименти.

Отговорът на въпроса защо последствията от прекаляването с алкохола с напредването на годините стават все по-тежки, е елементарен. Първо, ние действително не се подмладяваме, а това означава, че стареят и вътрешните ни органи.

Включително и черният дроб. Попадайки там за преработка, алкохолът се разпада на токсичен ацеталдехид и други нетоксични вещества. Колкото и да е парадоксално, ацеталдехидът е с 10-30 пъти по-вреден от самите спиртни напитки.

В зряла възраст отслабва способността на черния дроб да се справя с токсичността на ацеталдехида, убеден е южнокорейският токсиколог Янг Чул Ким. За прочистването на органичното съединения отговаря антиоксиданта глутатион.

Според резултатите от изследванията на учените от Южна Корея, с остаряването на организма синтезът на глутатион намалява, съответно и тялото не е вече в състояние да изхвърля токсичните вещества без външна помощ.

Второ, колкото повече остаряваме, толкова по-широко става тялото ни, с редки изключения. С увеличаване на телесната маса нивата на алкохола в кръвта, заради голямата площ на разпространение, се понижават.

Несъзнателно започваме да пием повече, което води до образуването на големи количества ацеталдехид, продължава южнокорейският токсиколог.

Не трябва да се утешаваме от мисълта, че този път всичко ще бъде друго, дори не смесваме различните видове алкохолни напитки, на сутринта със сигурност няма да се чувстваме добре. Но има няколко начина, които ще ни помогнат да преживеем това състояние:

1. Минерална вода

Разбира се, така няма да облекчите набързо състоянието си. Живителната течност работи в перспектива. Алкохолът обезводнява организма, а заедно с течностите бъбреците изхвърлят и важни соли. За попълването на възникналия дефицит именно е необходима минералната вода.

2. Желе

То прави чудеса. В следпразнично състояние на организма му е необходим желатин, богат на глицин, който подобрява функцията на мозъка. Освен това желатинът бързо очиства червата.

3. Айран, кисело мляко и други млечнокисели продукти

Ускоряват възстановяването на полезната микрофлора, която сте загубили безжалостно снощи.

4. Захарни изделия

Простите въглехидрати рязко повишават нивата на кръвната захар. Обикновено, когато този показател се понижава, черният дроб се активира и от запасите гликоген започва да образува глюкоза с цел недопускане развитие на хипогликемия.

Но при предшестваща злоупотреба със спиртни напитки черният дроб е ангажиран с преработката на продуктите от разпада на алкохола и не е в състояние да се справи с допълнителното натоварване. Да спасят ситуацията могат тортите, бонбоните и всички храни, за които по-рано сте си забранявали, дори и да мислите.

5. Секс

Народна мълва позиционира този способ като един от най-ефективните. Някои мъже дори изпитват много по-силни усещания при интимен контакт, когато са в такова състояние. Но официалната медицина се отнася към този метод скептично. Няма никакви изследвания, доказващи ефективността на секса в борба с махмурлука.

6. Кисели краставички

Стар проверен метод, потвърден от официалната медицина. Само че краставиците трябва да бъдат мариновани по традиционната, бабината технология.

7. Бира

Лекарите отричат живителната сила на сутрешната чаша бира след тежка нощ. Освен това плашат с главоболие и други неприятни симптоми. Но тайната на методиката е най-вероятно в диуретичния ефект и комплексът от витамини, които се съдържат в излишък в живата бира.