Известно на всички ни е, че човекът, който се смее, стига разбира се, да се смее истински и от сърце е щастлив човек. А щастливият човек е здрав човек. С други думи – научно доказано е, че смехът е здраве.

Както знаем, още от Чарли Чаплин – „Ден, прекаран без смях е един пропилян ден“. Но днес, в съвременния ни живот, често сякаш не ни стига времето да се възползваме от тази така приятна дейност и дори да намерим поводи, които да я причинят. Не, ние сме затрупани със задачи и задължения и не можем да си позволим да имаме време за подобни глупости.

Изключително грешно от наша страна, защото смехът всъщност има много повече ползи за здравето, отколкото някога би ни хрумнало дори да предположим.

Много научни изследвания, дори са го доказали – смехът е най-доброто лекарство и да не го взимаме в предвид е страшно глупаво от наша страна, затова специалистите смятат, че е повече от задължително да си отделим нужното време за забавления и да му се насладим възможно най-пълноценно.

Стив Уилсън, психолог, участвал в подобно проучване не е абсолютно сигурен защо простият искрен смях действа така на хората, но е факт, че го прави.

Какво се случва с тялото ни, когато се смеем?

Дори физически смехът ни променя – ние разтягаме мускулите на лицето си, пулсът ни се покачва и започваме да дишаме по-бързо, което от своя страна изпраща повече кислород до тъканите ни.

Един вид може да се сметне дори за тренировка, според някои хора. Уилсън твърди, че като комбинираме смеха и движението ние покачваме пулса си много повече, отколкото си мислим.

Според проведени проучвания, смехът, за разлика от напрежението, стресът и други подобни негативни емоции разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв. От друга страна тези негативни емоции, за които споменахме ги стесняват и го ограничават.

Смехът влияе и на имунната ни система – докато повишеният стрес веднага се свързва с по-слаба имунна система, то смехът е способен да се бори дори и с инфекции, тъй като стимулира производството на антитела в организма ни.

Спомага за отслабването – нещо, от което много от нас, особено след зимните празници и вкусната домашна храна, бихме се възползвали, още в началото на новата година. И не само.

Все повече и повече хора страдат от наднормено тегло, но също така и все повече и повече хора се опитват да го нормализират и да променят начина си на живот, което е достойно за похвала. И какво по-лесно от това да отслабваме, докато се смеем?

Лесно, приятно и разбира се, забавно. Важно е обаче, смехът да е искрен и интензивен – всяко негово задържане не е препоръчително, колкото и да не харесваме как звучим, докато се смеем.

А повечето хора никак не харесваме смеха си. Но да не забравяме, че един интензивен 15-минутен смях е способен да ни отърве от около 50 калории, така че следващия път забравете за ограниченията и дайте воля на смеха си.

Смехът влияе и на кръвната ни захар. 19 човека, страдащи от диабет взели участване в проучване, което се е опитвало да открие точно този ефект. След хапване, групата диабетици били заведени на някаква досадна лекция и след това нивата им на кръвна захар били измерени.

На другия ден, след като яли абсолютно същото нещо, болните били заведени да гледат комедия. Нивата на кръвната им захар отново били измерени, но този път след комедията и показали значително подобрение – били чувствително по-ниски от вчерашните.