Всеки човек се стреми да поддържа добро здравословно състояние. Знаете ли, че има много лесен начин да си набавите полезни за тялото вещества и то в двойни дози?

Така нареченият метод „Синергия“ представлява комбинация от полезни хранителни вещества, които си взаимодействат за по-добри резултати. Ето, няколко полезни комбинации, чиито впечатляващи ефекти са тествани с продължителни изследвания.

Черен боб и червена чушка

Черният боб е добър източник на желязо. Желязото от растителните продукти не може да се абсорбира толкова лесно, колкото желязото в месото.

По думите на Синтия Сас, редактор и автор на "Slim Down Now: Shed Pounds and Inches with Real Food, Real Fast", от 2% до 20% от желязото в растителните храни си проправя път от храносмилателния тракт в кръвта.

Храните с високо съдържание на витамин С като червена чушка, могат да помогнат за увеличаване на усвояването на желязото шест пъти.

Пълнозърнести храни в комбинация с лук или чесън

Пълнозърнестите храни имат ниска бионаличност, което означава, че се преработват и усвояват много бързо от тялото. „Пълнозърнестите храни съдържат естествени вещества, които могат да се свързват с минерали, които ги правят по-малко резорбируеми,“ казва Синтия Сас.

Проучване, публикувано през 2010 г. в „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, установява, че добавянето на чесън или лук във варени или сурови зърнени храни повишава достъпността на желязо и цинк.

Домати и зехтин

Известни са полезните свойства на зехтина върху сърцето. Той помага, да се стимулира "добрият" холестерол и да се понижи "лошият", който може да запуши артериите.

Сьомга и зеле

За да си набавите необходимия прием на калций, количеството на витамин D е от ключово значение. "Витамин D помага за абсорбцията на калций от стомашно-чревния тракт в кръвта“, казва Сас.

Националните институти по здравеопазване препоръчват възрастните жени да получават 600 IU витамин D дневно. Кожата, изложена на слънчева светлина, предизвиква производството на витамин D в тялото, но може да се получи и от консумиране на определени храни, включително сьомга.

Броколи и домати

В изследване за рак през 2007 г. повече от пет месеца плъхове са хранени с броколи и домати. Резултатите показват, че комбинацията води до забавяне на растежа на тумора.

Според учените, храните, съдържащи 10% домати и 10% броколи, водят до понижаване с 52% на туморните тела. При консумация само на домати рискът намалява с 34%, а при диетата от броколи с 42%.

Зелен чай и черен пипер

Забравете за подслаждане на зеления чай с мед. Изследванията показват, че е по-добре да поръсите чая си с малко червен пипер.

В зеленият чай има специален антиоксидант - EGCG, който повишава метаболизма и защитата срещу рак. Червеният пипер, съдържащ пиперин, може да направи ефекта на антиоксиданта още по-силен.

Черен шоколад и ябълки

„Тъмният шоколад и ябълките имат потенциала да подобрят здравето на сърдечно-съдовата система“, казва Рифкин. В корите на ябълките се съдържа флавоноида кверцетин, който действа като противовъзпалително.

„От друга страна, какаото в черния шоколад е богато на катехин - антиоксидант, който помага за предотвратяване на втвърдяване на артериите“, казва Рифкин. Според него, тази комбинация е доказала, че може да помогне да се разбият дори кръвни съсиреци.