Можете да намерите суперхрани навсякъде, защото те са едни от най-здравословните, защото за богати на много аминокиселини и други вещества, жизненоважни за човешкия организъм, които не се синтезират в тялото ни сами по себе си. А що се отнася до здравето на зъбите ни, суперхраните са чудесен начин да избегнем зъболекарската машинка.

Не казвам, че има "магически" храни, които веднага ще решат проблемите ви или след едно приемане ще излекуват кариесите и парадонтозата, но просто има храни, които са богати на вещества, спомагащи за по-доброто здраве на вашите зъби в дългосрочен план. Ето и 7 от тях, които ще подпомогнат вашето стоматологично здраве.

1. Мляко

Зъбите се нуждаят от калций, за да останат здрави. Бадемовото мляко съдържа почти толкова калций, колкото и нормалното, но най-хубавото е, че то не води със себе си стотици неблагоприятни ефекти. Витамин D също спомага за възстановяването на емайла и подобряването на вашите зъби в дългосрочен план.

2. Ябълки

Яжте ябълки, за да насърчите производството на слюнка. Вярвате или не, слюнката действително помага в борбата срещу развиването на кариеси. Имайте предвид, че ябълките не на 100% ще предотвратят развиването на кариеси, но те са една от тайните на здравите зъби.

3. Гъби

Млякото не е единственият източник на витамин D, гъбите също са богат източник на витамина. Гъбите не само подпомагат възстановяването на емайла, но и помагат за по-доброто абсорбиране на калция, полезно свойство, когато консумираме храни богати на полезното химично вещество.

4. Вода

Водата поддържа венците ви в постоянно състояние на хидратация и запазва запасите на някои минерали в зъбите. Водата едновременно подобрява състоянието на вашите зъби и същевременно предпазва от тяхното разграждане. За да сте сигурни, че пиете достатъчно вода, се стремете да изпивате половината от телесното си тегло в унции, но разбира се може и повече, особено ако сте спортист.

5. Чайове

Има редица чайове, които са наситени с катехини и полифеноли, които се борят срещу развиването на кариеси. Те унищожават бактериите, които причиняват натрупването на плака. Но това, че има такива чайове, не значи че всички притежават тези свойства. Опитайте се да избегнете тези, които са с богато съдържание на захар, защото те просто ще унищожат вашите зъби.

6. Портокали

Тези цитруси, макар и малко по-кисели, изпълняват същата функция като четката и зъбния конец. Съдържанието им на витамини и калций убива вредните микроби и спомага за драстичното намаляване на образувнаето на зъбни кариеси.

7. Ядки

Ядките като цяло спадат в графата суперхрани, защото те са наситени с всички видове мазнини, протеини, витамини и минерали, които допринасят за поддържането на нашите зъби. Фъстъците, бадемите и кашуто са добър избор, ако искате да увеличите количеството на минерали в органзима си, които ще държат вашите зъби перлено бели.

Не вярвахте, че това, което ядем, може да се пребори с кариесите, нали ? Тези суперхрани са чудесен начин да избегнете стоматологичните кабинети, защото могат да ви набавят всички необходими вещества, нужни да съхраните вашите зъби и устна кухина здрави. Усмихнете се и си мислете, че не всичко е медицина, а употребата на горепосочените храни ще помогне вашата усмивка да остане по-трайна.