Факт №1

За кашлицата и шоколадово отравяне

В семената на какаото се съдържа веществото теобромин, което е открито през 1841 г. от руския учен Александър Възкресенски. Но освен в какаото, съединението практически никъде другаде не се среща /дори неговото латинско наименование в превод означава какаово дърво Theobroma Cacao/.

Теоброминът се отнася към групата на алкалоидите. Тези вещества оказват силно физиологично въздействие върху организма /морфин, никотин, хинин, кофеин, кокаин и др./.

В състава на шоколада теоброминът обикновено се приема за кофеин, тъй като имат сходна структура. Самият кофеин в зърната на какаото, противно на популярното схващане, е сравнително малко – от 0.06 до 0.4 %.

Резултатите от последните проучвания показват, че теоброминът е по-ефективен против кашлица от кодеина и за разлика от последния не предизвиква зависимост.

Съединението е в състояние да понижи активността на блуждаещия нерв, който и провокира кашличния рефлекс.

Теоброминът е токсичен, но съдържанието му в шоколада е твърде незначително, за да предизвика отравяне. За да възникне опасност от настъпване на смърт, човек трябва да изяде 5 кг. шоколад в рамките на ден.

Ако за един ден човек консумира 50-100 грама какао на прах /0.8-1.5 гр. теобромин/, се проявяват симптоми на отравяне като прекомерно потене и силно главоболие.

Но за кучетата шоколадът наистина представлява реална заплаха . Животните усвояват теоброминът много по-бавно от хората /периодът му на полуразпад е около 17.5 часа/.

Алкалоидът стимулира централната нервна система и е причина за по-ритмичното съкращаване на сърдечния мускул. В резултат на това при кучетата се появяват следните симптоми – диария, повръщане, мускулни спазми, конвулсии и респираторни аномалии.

На уебсайта на Нешънъл Джиографик има подробна таблица, по която можем да изчислим опасната порция шоколад за конкретната порода кучета.

Факт №2

За сърцето и кръвоносните съдове

Шоколадът може да понижи кръвното налягане, тъй като съдържа флавоноли. Тези съединения увеличават нивото на азотния оксид в тялото, в резултат на което кръвното налягане се понижава. Въпреки че ефектът е реален, той е едва доловим, тъй като стойностите се понижават с 2-3 мм. живачен стълб.

Също шоколадът може да предотврати развитието на исхемична болест на сърцето. Един от основните фактори за влошаване на състоянието на хората с това заболяване е окисляването на холестерола.

Липопротеините с ниска плътност, в състава на които влиза и холестерола, се стремят да се прикрепят към стените на артериите. По този начин се увеличава вероятността от инфаркт и инсулт.

Флавонолите предотвратяват процесите на окисление. Съгласно данните от изследване публикувано в Американско списание за клинично хранене, е достатъчно да бъде включен 16 грама черен шоколад в ежедневния хранителен режим, за да се понижи значително окисляването на холестерола.

Друго ценно свойство на полифенолите – те са в състояние да предотвратят слепването на тромбоцитите в кръвта, казано по-просто те са ефективен разредител на кръвта.

При по-рядък състав на кръвта се значително се понижава риска от образуване на тромби и съответно от инфаркти и инсулти.

Резултатите от наскоро проведено проучване показаха, че тъмният шоколад е силно противовъзпалително средство за сърдечно-съдовата система.

Факт №3

За диабета

Митът, че шоколадът е вреден за диабетици, е много разпространен. Но всъщност горчивият черен шоколад, в който съдържанието на какаовите зърна е не по-малко от 70%, има нисък гликемичен индекс.

Поради това не може да повлияе на нивата на кръвната захар. Дори е установено от наскоро проучване, че шоколадът е много полезен за диабетиците, тъй като антоцианините, които се съдържат в него, намаляват инсулиновата резистентност.