Известни са много малко факти за глухарчето. То често се смята за градински плевел, но може да ни изненада с положителните здравословни ефекти, които може да има върху тялото.

Листенцата и цветовете му имат лечебни и хранителни свойства. Глухарчетата са разпространени в цял свят, така че всеки може да се наслади на красотата им или да се възползва от здравословните им свойства. Те могат да се използват за салати, установено е, че съдържат повече протеини от спанака.

Листата им са богати на желязо, калций, фосфор, магнезий, калий и витамини А, С, Е, К, В1, В2 и В6. Коренът им съдържа желязо, калций, калий, силиций, сяра, магнезий, хлорофил и фосфор.

Кои са ползите за здравето от глухарчетата?

Помага за лечение на кожни заболявания

Кожни заболявания, причинени от гъбични или микробни инфекции могат да се лекуват с мляко от глухарче. Сокът му има фунгицидни свойства, което го прави добро средство за лечение на тения, екземи и оплаквания, свързани с обриви.

Помага при диабет

Глухарчето е от голяма полза при борбата с диабета, то стимулира панкреаса да произвежда инсулин, също така е естествен диуретик и предизвиква по-често уриниране, което помага за освобождаване на излишната захар от организма и предотвратява появата на бъбречни заболявания при диабетици.

Помага в борбата с рака

Традиционните методи на лечение на много древни култури, включително индиански, арабски и китайски, използват свойствата на глухарчетата. Те имат противораков ефект и помагат при рак на гърдата и простатата. Проучванията показват, че коренът от глухарче има положително действие върху раковите клетки, които са резистентни към химиотерапия.

Глухарчето укрепва костите

Глухарчетата са богати на калций, който помага за растежа и здравината на костите. Той има висока концентрация на антиоксиданти като витамин С и лутеолин, които защитават костите от токсични свободни радикали, отговорни за загуба на костната плътност и преждевременно стареене.

Подобрява функцията на черния дроб

Глухарчето подобрява функцията на черния дроб и насърчава храносмилането. Химикалите в глухарчето премахват токсините от организма и помагат да се възстанови балансът на електролитите, като действат хидратиращо. Не е необходимо да се консумират цветовете и листата му, те може да се добавят при приготвянето на зелен шейк или зеленчукова салата, което ще смекчи вкуса на растението.

Подобрява храносмилателната система

Инсулинът и клея в растението имат успокояващ ефект върху храносмилателния тракт, мощните антиоксиданти насърчават растежа на полезните бактерии в червата и отстраняват вредните. Глухарчето стимулира апетита, така че, ако спазвате диета, по-добре го избягвайте.

Глухарчето е естествен диуретик

Благодарение на диуретичните му свойства, глухарчето помага за правилната функция на пикочния мехур. Детоксикацията почиства бъбреците и пикочните пътища, докато микробиологични образувания в цялата отделителната система се инхибират от дезинфекционните свойства на растението.

Ако обмисляте да се възползвате от здравословние свойства на глухарчетата, проучете как точно трябва да се използва това диво растение. В аптеките и здравословните магазини се предлага огромно разнообразие от продукти, които съдържат съставка глухарче.

Не започвайте приема им, преди да се консултирате с личния си лекар. Възможно е да имате алергия или друг проблем и, вместо да повлияе благоприятно върху организма, резултатът от употребата му може да има негативен ефект.