На редовния брифинг на оперативния щаб, на който се оповестяват данните от изследваните проби от предходния ден – 8 април, стана ясно, че новите заразени са 30, повечето от тях са от София – 18, от тях при 13 се е наложила хоспитализация. Общият брой на направените тестове за 8 април е близо 500.

Масовото тестване почти не откри антитела при полицаите

Изнесени бяха данните от 1016 направени бързи теста на полицейски служители, като над 99% от тях са отрицателни.

При 0,7% се установяват антитела IgM, които показват скорошна инфекция и IgG , което може да показва, че коронавирусът вече е преборен и има изграден имунитет. При един от тестваните полицаи има симптоматика, но бързият тест е отрицателен. Предстои да бъде направен PCR.

Държавният главен здравен инспектор предположи, че причината за симптоматиката може да е друг циркулиращ вирус и самият той обяви, че е бил с ларингит миналата седмица.

Изследването е важна представителна извадка, но показва, че все още сме много далеч от изграждането на колективен имунитет, след като и полицейските служители нямат такъв. От 1016 изследвани, едва 7 имат някакви антитела.

Полицаите контактуват с най-много хора и затова те би трябвало първи да изградят антитела към COVID-19.

От щаба още веднъж обърнаха внимание, че няма нужда от бързи тестове, тъй като биха стрували твърде много средства, а и резултатите, които ще покажат не е ясно как точно биха помогнали. Наличието на антитела G съвсем не означава, че не е възможно повторно заразяване.

Продължава тестването, въпреки съмненията относно смисъла

Все пак от щаба посочиха, че продължи тестването с бързи тестове. Предстои завръщането на кораб от чужбина с военни от мисия. На всички ще бъдат направени тестове, както и на медицински лица.

На брифинга бе съобщено и за починал мъж в Шумен на 72-годишна възраст, който е с тежко белодробно заболяване, след като вече е преборил COVID-19 и двата теста са показали отрицателен резултат.

Информацията за леталния изход след оздравяване от коронавирусна инфекция се появи още вчера в медиите, но се получи разминаване относно това на колко години е мъжът.

На брифинга сутринта на 8 април изненадващо се появи премиерът, който обяви, че се обсъждат възможности за отварянето на градските паркове за разходки, както и отмяната на забраната за планините.

Противоепидемичните мерки изтичат на 12 април, обявени със Заповед на здравния министър на основание чл. 63 от Закона на здравето, затова трябва или да бъде удължено действието на мерките до петък най-късно с друга заповед или да се приеме нова, която да определи нови и може би по-леки ограничения.

Тестването на цялото население на Банско, което бе обявено на сутрешния брифинг на 8-ми април, вече трябва да започнало, то ще даде картина какъв е имунният статус на жителите на общината, през която са преминали десетки хиляди туристи през зимния сезон.

Близо 40 000 са заразените с COVID-19 в Турция, Германия тества най-масово

По света за предходните 24 часа се отчита ново нарастване на заболелите – до близо 85 000 за денонощие, след спада до около 70 000. Италия трайно задържа под 4000 нови заразени, макар и да са повече, отколкото през предходните 24 часа. Броят на починалите на дневна база се понижава също, до около 540, по-бърз спад се отчита при нуждаещите се от интензивна терапия до 3600.

В Германия към момента се прави най-масовото тестване – вече са направени 1,3 млн. теста, за които премиерът уточни, че са произведени във федералната република, разработени са от немски компании и съответно не са зависими от внос.

Появи се информация и, че малка френска компания е успяла да разработи тестове за коронавирус, което е довело до покачване на акциите ѝ с над 17 пъти в рамките на няколко месеца.

Обезпокоителна е ситуацията в съседна Турция, където заразените са близо 40 000, а новите заразени са повече, отколкото в Италия – над 4000.

В Европа най-мрачни показатели по отношение на смъртност отчита Великобритания 938 са случаите на летален изход на фона на коронаврус инфекция.

Във Федерелната република също доста се увеличиха тези случаи и вече са над 300 за ден и смъртността вече е около 2%, а не под 1% както в началото на пандемията. Все пак остава доста по-ниска, отколкото в Италия и Испания.