Без значение в коя област на тялото са концентрирани мазнините, може да ги стопите с помощта на редовна физическа активност. Специалистите съветват да се изготви програма от последователни упражнения с интензивно натоварване, чиято цел е да укрепи и тонизира мускулите.

Знаете ли как да определите каква да трябва да бъде интензивността на вашата тренировка?

Както знаете тялото ви се нуждае от мазнини и въглехидрати, за да получи необходимата му енергия. Хранителният режим, който спазвате трябва да се изготви в зависимост от вида и интензивността на физическите упражнения, които правите.

Интензивността се определя, чрез измерване на максималния пулс, който е равен на 220 минус възрастта в години. Например, ако сте на 50 години максималният ви пулс трябва да бъде 170 удара в минута.

Днес повечето уредите за упражнения измерват сърдечната честота с помощта на вградени в тях сензори. Но ако сте от хората, които обичат сутрешния крос в парка може да измерите ръчно честотата на сърцето си. Прекъснете тренировка си за кратка почивка. С помощта на върховете на показалеца и средния пръст измерете броя на ударите, които усещате в продължение на 30 секунди, докато притискате китката си. Ударите измерени за 30 секунди се умножават по две и се получава сърдечния пулс за една минута.

Как се отразява интензивността на тренировката върху тялото?

Ако сте в седнало положение и четете книга тялото ви изгаря калории в съотношение - 50% въглехидрати и 50% мазнини. Но ако увеличи активността си, като започнете да тичате, тялото ви ще започне да усвоява повече въглехидрати, понеже се разграждат по-бързо и са по-лесно достъпни за мускулите.

Тези упражнения с продължителност до две минути са известни като анаеробни, понеже тялото не използва много кислород, както се очаква при по-продължително действие. Анаеробните упражнения произвеждат млечна киселина, съединение, което може да се натрупва в кръвта и да предизвика умора.

Ако с течение на времето поддържате редовна физическа активност ще увеличите издръжливостта си. След тренировка тялото се нуждае от повече кислород,за да изгори повече калории.

Ако поддържате умерена интензивност като бързо ходене сте в режим на "изгаряне на мазнини". В този случай се изразходват предимно мазнини, защото тялото не се натоварва излишно. В този режим пулсът трябва да бъде около 50-70 на сто от максималната си скорост.

Висока интензивност се измерва когато сърцето достигне 70-85 процента от максималната си скорост. В тези моменти тялото изразходва повече въглехидрати, защото се нуждае от по-бързо усвояване на енергия.

Може би е изненадващ фактът, че тялото изгаря по-висок процент калории от мазнините при по-ниска интензивност. Спортистите например се фокусират в процента от времето, през което изгарят повече на мазнини.

Когато се упражнявате, тялото ви работи усилено, за да извърши поставените му задачи наведнъж.След края на упражненията тялото започва да се възстановява. Колкото по-дълга и по-интензивна е дейността от толкова повече кислород се нуждае тялото ви.

Изследване, публикувано в „Медицината, науката в спорта“ е установило, че 45 минути упражнения на ден като колоездене ускорява метаболизма 14 часа след тренировката. Младите мъже, които участват в проучването изгарят около 190 калории повече през останалата част от деня, освен тези от тренировката.