Много хора се опитват да преборят паническото разстройство, но ги плаши идеята да използват медикаменти.

А и медикаментите не лекуват, те само потискат съществуващите симптоми и така спомагат процеса на лечение и съпътстващата терапия, подобно на патерицата, която не лекува счупения крак, но ви помага да се движите и да изпълнявате рутинните си дейности, докато се възстановите.

Все пак вашият лекар е този, който ще прецени дали ви трябват медикаменти или не. Но ако искате да постигнете напредък отделно от лечението, ето ви нашите съвети.

1. Медитация

Медитацията е ефективна само ако я практикувате редовно. При ежедневно практикуване по един или два пъти, след няколко месеца вие ще усетите, че неусетно сте станали по-отпуснати и спокойни.

Панически атаки вече няма да ви плашат толкова много и вие ще ги приемате по-спокойно. Веднъж научили се да ги приемате спокойно и просто да чакате да отминат без да им се съпротивлявате, вие постепенно ще видите как паник атаките се разтварят във вас и нямат предишната сила.

Медитацията ще ви помогне да не се страхувате от появата на нови атаки. Ако се случат - случат. Вие ще приемете това със спокойствие, знаейки, че всичко ще е наред и скоро ще отмине. Без да се съпротивлявате, вие ще ги изчаквате да си заминат. И съвсем скоро един ден те просто ще изчезнат.

2. Спорт

Спортът ще направи тялото ви по-здраво, нервната система - по-стабилна, а редовните занимания така ще оформят фигурата ви, че вашето самочувствие видимо ще се подобри.

Тъй като паник атаките възникват от дисбаланс в тялото, начина на живот, нервната система, подтиснатите спомени и комплексите, спортът ще ви даде освобождение посредством по-голямата физическа и психическа сила.

Вие ще се научите да се доверявате повече на добре тренираното ви тяло, а когато отпуснете хватката на контрола, паник атаките постепенно ще отшумят.

Разбира се, спортът не е вълшебно хапче срещу паник атаките, но със сигурност ще ви направи по-рексирани и по-малко вманиачени по контрола, а това ще направи паник атаките по-малко, по-леки и по-бързо отшумяващи.

3. Йога

Много хора се оплакват, че въпреки, че активно се занимават със спорт, паник атаките им не изчезват или поне не напълно. Макар че спортът има много благотворно въздействие върху хората с паническо разстройство, спортът сам по себе си не винаги може да ви помогне да се отървете напълно от паник атаките.

Ако и вашият случай е такъв, опитайте да включите и занимания по йога. Тя предлага едновременно тренировка за тялото и за душата. Йога е съчетание между гимнастика и техника за релаксация. Тя отпуска нервната система и мускулите, успокоява дишането и освобождава тялото от напрежението. Освен при паник атаки, йога има силен ефект ако страдате и от депресия.

4. Откажете се от вредните си навици

Много хора с паническо разстройство споделят, че след анализ могат да свържат паническите атаки с даден вреден навик. Това може да е прекалената консумация на кафе, може да се дължи на употреба на алкохол предишния ден, може да е късното лягане или ранното ставане.

Може да е всичко. Помислете дали не наблюдавате някаква зависимост между паник атаките и даден навик или храна и решете проблема.

5. Контрастните душове

Контрастните душове са много ефективно средство за успокояване на паник атаките. Те помагат на тялото да произведе повече ендорфини, което ще ви накара да се почувствате по-добре. Освен психическо облекчение, контрастният душ е и чудесно средство за справяне с настинките, тъй като подсилва имунната система.

6. Храненето

Опитайте се да ограничите до минимум вредната храна, захарта и всичко изкуствено. Наблягайте максимално на плодове, зеленчуци, кисело мляко, пиле, риба и овесени ядки. Освен това избягвайте хранене поне 2-3 часа преди лягане и се старайте последното хранене за деня да е най-леко.

7. Прекарвайте по-малко време в мислене за паническите атаки

Не концентрирайте цялото си внимание върху паническите атаки, а върху живота като цяло. Кажете си, че когато се появят няма да се борите с тях , а ще ги изтърпите докато се освободите от тях по естествен път без никаква борба.

Концентрирайте се върху реалните си грижи и да става каквото ще. Потопете се в реални занимания, хобита и каквото и да е друго. Просто дръжте вниманието си ангажирано.

8. Не се съобразявайте с паниката

Ако имате бизнес среща или среща с приятели или предстоящо пътуване, но получите пристъп на паника, вие не бива да отлагате срещата. Продължете да живеете. Това е най-добрата постъпка.

Не съобразявайте живота си с една емоция, която ще отмие така, както облаците на небето идват и заминават. Правете точно обратното на това, което пристъпът на паника ви казва.

Излизайте, срещайте се с хора, отидете на пикник, изпийте едно освежаващо питие с приятели на площада на някое място пълно с хора, предизвикайте паниката. Не бягайте от нея, а я предизвиквайте , търсете я сякаш ви харесва и сякаш ви е нужна още паника.

Когато се появи се опитайте да я подсилите, ако е възможно и наблюдавайте чувствата си. Това ще ви покаже, че паниката е просто емоция и в нея няма нищо страшно.